Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κινήσεις εντυπώσεων το φρένο στις αγριάδες των servicers κατά των δανειοληπτών από τον Yπουργό Κωστή Χατζηδάκη

Κινήσεις εντυπώσεων το φρένο στις αγριάδες των servicers κατά των δανειοληπτών από τον Yπουργό Κωστή Χατζηδάκη
Τι συζήτησαν, τι αλλάζει, τι είπαν για τον Φορέα Μίσθωσης Ακινήτων
Πλαίσιο καλής συμπεριφοράς στους servicers έναντι των δανειοληπτών θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυθαίρετες πρακτικές που αρχίζουν με την επικοινωνία και ολοκληρώνεται με μία οικονομική απαίτηση που θυροκολλείται στη πόρτα με δικαστικό επιμελητή χωρίς ο δανειολήπτης να έχει καμία ενημέρωση.
Ο νέος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σε συνάντηση γνωριμίας που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, για περίπου δύο ώρες στο γραφείο του, συζήτησε μαζί τους όλα τα θέματα.
Η νέα πολιτική του υπουργείου έναντι των servicers στοχεύει στην ομαλή συνεργασία των δύο πλευρών για την εξεύρεση λύσης ανάμεσα στον πιστωτή και τον δανειολήπτη ενώ μέχρι χθες, οι servicers μέσω των εισπρακτικών εταιρειών λειτουργούσαν ως μπακάληδες της δεκαετίας του 1950 που έλεγαν «μου χρωστάς και θέλω να μου δώσεις τα λεφτά μου».
Με αυτή τη φιλοσοφία δουλεύουν ακόμη και σήμερα οι εισπρακτικές όπως και οι servicers οι οποίοι έχουν διαγράψει την πολιτική της ήπιας προσέγγισης με τον δανειολήπτη όπως και τις οικονομικές δυνατότητες που έχει σήμερα για την αποπληρωμή του δανείου.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας πλέον θεωρεί ως υποχρέωση οι servicers να δίνουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής και όλες τις πληροφορίες που έχουν άμεση σχέση με το δάνειο.
Την ίδια στιγμή ο οφειλέτης θα δίνει τη δική του εικόνα σε ό,τι αφορά τις οικονομικές τους δυνατότητες εξόφλησης.

Αυξήθηκαν οι διμερείς ρυθμίσεις δανείων

Πάντως η Ένωση από την πλευρά της έδωσε στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Κάνουν λόγο για βελτίωση σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρυσι και το ύψος των δανείων έχει φτάσει στα 3,5 δις ευρώ.
Βέβαια στο σύνολο των δανείων που έχουν στην κατοχή τους ανέρχεται σε 86 δισ ευρώ.
Η Ένωση στη ζυγαριά της βελτίωσης των ρυθμίσεων βάζει και αυτές που γίνονται στο Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.
Μέχρι τον Ιούνιο έγιναν 6.254 ρυθμίσεις δανείων και αντιστοιχούν σε 2,3 δισ ευρώ.
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και ο Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Στη διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης συμμετέχουν 5 ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά.
Τέλος να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο της προσωποποιημένης πληροφόρησης που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση πιθανότατα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης