Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Στοιχήματα» εκ του ασφαλούς για τους insiders με τις «σειρήνες» του investment grade - Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο

«Στοιχήματα» εκ του ασφαλούς για τους insiders με τις «σειρήνες» του investment grade - Τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο
Tο «στοίχημα» των επενδυτών είναι να είναι περισσότεροι οι αγοραστές από τους πωλητές
Σχετικά Άρθρα
Στην ίδια συναλλαγή με τα ξένα funds ποντάρουν οι insiders και traders στην ελληνική αγορά.
Ήτοι την πρόωρη απονομή επενδυτικής βαθμίδας καθώς όπως ήδη έχει γράψει το Bankingnews το “στοίχημα” των επενδυτών είναι να είναι περισσότεροι οι αγοραστές από τους πωλητές κατά την διάρκεια της μετάβασης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε investment grade.
Σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, είναι πολλαπλάσια τα κεφάλαια τα οποία τοποθετούνται στην απονομή επενδυτικής βαθμίδας και αυτό αφορά τόσο τις αγορές ομολόγων, όσο και τις μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, για τα ελληνικά ομόλογα, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, σε σχέση με το παρελθόν η αναλογία κεφαλαίων θα διαμορφωθεί σε εκατό προς ένα καθώς θα είναι πολλαπλάσιες οι δεξαμενές κεφαλαίων οι οποίες θα μπορούν πλέον επίσημα να επενδύουν σε ελληνικά κρατικά ή εταιρικά ομόλογα (συνταξιοδοτικά - επενδυτικά ταμεία κα).

Η ελληνική επενδυτική εταιρία Axia ventures με έκθεση της επιβεβαίωσε τις παραπάνω απόψεις και για τις μετοχές διευκρινίζοντας ότι, το re- rating των ελληνικών μετοχών κατά το investment grade θα είναι μεγαλύτερο και από την επάνοδο της Λεωφόρου Αθηνών στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών, το οποίο άλλωστε αναμένεται σε 18 μήνες μετά την επενδυτική βαθμίδα.
Κι αυτό γιατί απλώς τα κεφάλαια τα οποία επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές αποτελούν μόνο το 14% των κεφαλαίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακόμα δεν έχει λύσει τα θέματα της χαμηλής διασποράς σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης και πιθανότατα η έλευση των κεφαλαίων της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να δώσει λύσεις σε αυτό το θέμα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων), με ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών.
Εφόσον η επενδυτική βαθμίδα έλθει το φθινόπωρο όπως αρχικά αναμενόταν τότε εκείνη την περίοδο τοποθετούνται και οι πρώτες κινήσεις αύξησης της διασποράς από τις ελληνικές εταιρείες με παρουσιάσεις προς επενδυτές και αμέσως θα ακολουθήσουν οι συναλλαγές.

Σε ποιες μετοχές παρατηρούνται αγορές από insiders – πακέτα μετοχών

Προπομποί της έλευσης της επενδυτικής βαθμίδας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι εισροές ξένων funds σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κα).
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι μετοχές από βασικούς μετόχους ή στελέχη εταιρειών.
Καθημερινά αυξάνονται οι αγορές μετοχών από τους insiders οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι συμβολικές, αλλά και ορισμένες φορές μεγάλες επενδυτικές θέσεις.
Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν αγορές από στελέχη σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Σαράντης,Ιντρακόμ, Κλουκίνας- Λάππας.
Χθες ακολούθησαν νέες μεγαλύτερες αγορές σε ΟΠΑΠ (47,1 χιλιάδες) σε Κλουκίνα – Λάππα (25 χιλιάδες).
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, οι αγορές θα ενταθούν ειδικά μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Τις δυο τελευταίες εβδομάδες, όμως, σε αρκετές μετοχές της υψηλής, μεσαίας, αλλά και της μικρής κεφαλαιοποίησης πραγματοποιούνται πακέτα μετοχών, ιδιαίτερα σε τίτλους οι οποίοι πρωταγωνιστούν ανοδικά αυτήν περίοδο λ.χ στις κατασκευές, πληροφορική.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης