Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg για Ελληνικό: Η Αθήνα κινείται μπροστά με ένα έργο που μεταμορφώνει την παραλία της

Bloomberg για Ελληνικό: Η Αθήνα κινείται μπροστά με ένα έργο που μεταμορφώνει την παραλία της
Πάνω από 10.000 κατοικίες και το μεγαλύτερο παραλιακό πάρκο της Ευρώπης - Το Ελληνικό αναμένεται να φέρει θέσεις εργασίας και νέους κατοίκους στην Αθήνα
Σχετικά Άρθρα
Άρθρο για το έργο του Ελληνικού δημοσιεύει το Bloomberg, με τίτλο «Η Αθήνα κινείται μπροστά με ένα έργο ανάπλασης που μεταμορφώνει την παραλία της».
Σημειώνεται ότι το άρθρο έχει σχεδόν διαφημιστικό χαρακτήρα καθώς υποστηρίζει ότι το μεγάλο έργο του Ελληνικού είναι σύμβολο αναγέννησης της Αθήνας, ότι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας αλλά και να προσελκύσει νέους κατοίκους στην πρωτεύουσα.

Το άρθρο του Bloomberg για το Ελληνικό  έχει ως εξής:

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση κατασκευής το 2026, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Αθηνών θα είναι αγνώριστος..
Ενώ ο Ανατολικός Τερματικός Σταθμός που σχεδιάστηκε από την Eero Saarinen θα παραμείνει στη θέση του, τα εγκαταλειμμένα υπόστεγα και οι διάδρομοι προσγείωσης θα αντικατασταθούν από μια ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων - που θα διαφημίζεται ως έξυπνη πόλη – διπλάσιου μεγέθους από το Central Park της Νέας Υόρκης.
Μέσα σε τρία χρόνια, η έκταση 650 στρεμμάτων κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής της Αθήνας θα διαθέτει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα, ένα ξενοδοχείο Mandarin Oriental, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, μια μαρίνα για mega-yachts, ένα καζίνο με την επωνυμία Hard Rock, ένα υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, ένα ιδιωτικό σχολείο, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μια μεγάλη παραλία και ένα χώρο πρασίνου έκτασης δύο εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων που σχεδιάζεται να είναι το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης, όλα με θέα στα γαλάζια νερά του Σαρωνικού.
Αυτό το ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο έργο, που ονομάζεται Ελληνικό, θα μεταμορφώσει εν συντομία την ελληνική πρωτεύουσα.

Μητσοτάκης: Πρόλογος μιας νέας εποχής για το παραλιακό μέτωπο

Στα εγκαίνια τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Ελληνικό ως «τον πρόλογο μιας νέας εποχής για τo παραλιακό μέτωπο», σημειώνοντας ότι αναμένεται να αποφέρει πάνω από 14 δισεκατομμύρια ευρώ (15,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε φορολογικά έσοδα κατά τη διάρκεια του 25ετούς κύκλου ανάπτυξής του.
Με τη χώρα να εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, το Ελληνικό υψώνεται ως σύμβολο της αναγέννησης της Αθήνας.
Ενώ τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα περιορίζονται σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής, της αύξησης των επιτοκίων και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστα ισχυρή οικονομική κατάσταση. Ωφελείται από την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ισχυρές πωλήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και την αισιοδοξία των επενδυτών για την επιστροφή στην εξουσία του φιλικού προς τις επιχειρήσεις Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις επανεξελέγη σε γενικές εκλογές.

Έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού

Αυτό έχει συμπέσει με μια έκρηξη σε έργα υποδομής και πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των εγκαινίων του 2017 του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενός συγκροτήματος εκπαίδευσης, τεχνών και αναψυχής που τώρα στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και την Εθνική Λυρική Σκηνή, και του ντεμπούτου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2020 σε ένα πρώην εργοστάσιο μπύρας.
Σχεδιάζεται η σημαντική ανακαίνιση του 150 ετών Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ η πόλη έχει επίσης ξεκινήσει τη δημιουργία μιας τέταρτης γραμμής του μετρό, με το πρώτο τμήμα να αναμένεται να λειτουργήσει το 2029, η οποία θα συνδέει πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπως η Κυψέλη και το Γαλάτσι με το κέντρο.
Αυτή η ενέργεια γίνεται αισθητή στους δρόμους.
Οι καφετέριες και οι ταβέρνες της Αθήνας σφύζουν από ζωή κάθε βράδυ και οι τουρίστες κυκλοφορούν στις πλατείες όπου κάποτε συγκρούονταν ταραξίες με την αστυνομία.
Έχει επίσης φέρει ένα νέο επίπεδο ευμάρειας: η πόλη απέκτησε εννέα νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων μεταξύ 2019 και 2022 – ανεβάζοντας τον σημερινό αριθμό σε 30 – και τα Conrad και Waldorf Astoria εργάζονται επί του παρόντος σε ένα πολυτελές συγκρότημα που θα συνδυάζει υπηρεσίες φιλοξενίας με πολυτελή διαμερίσματα.

Πολύ υψηλές τιμές σε σχέση με τα γειτονικά νότια προάστια, ευκαιρία  σε σύγκριση με τις τιμές στην Ευρώπη

Αυτή την αγορά προσπαθεί να αξιοποιήσει το Ελληνικό. Για να δημιουργήσει από νωρίς δυναμική, ο κατασκευαστής, η Lamda Development άρχισε να πουλά οικιστικά ακίνητα στον πύργο Riviera 200 μέτρων - που σύντομα θα είναι το ψηλότερο κτίριο της χώρας - με μέση τιμή 14.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Αυτό είναι σημαντικά πιο ακριβό από τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου, περίπου 1.809 ευρώ το μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και 3.368 ευρώ στα γειτονικά νότια προάστια του Ελληνικού, με βάση στοιχεία από τον ιστότοπο Spitogratos, αλλά είναι επίσης μια σχετική ευκαιρία σε σύγκριση με τές τιμές των ακινήτων αλλού στην Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί και οι 170 μονάδες του πύργου, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πηγαίνει σε Έλληνες κατοίκους και μέλη της ελληνικής διασποράς.
Οι πωλήσεις για μισθώσεις και ακίνητα στο Ελληνικό έφτασαν μέχρι στιγμής τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στα γειτονικά προάστια έχουν αρχίσει επίσης να ανεβαίνουν.
Η άνοδος των τιμών των ακινήτων αποτελεί ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα στην Αθήνα, καθώς οι κάτοικοι ανταγωνίζονται πλούσιους ξένους, ιδιοκτήτες Airbnb και επενδυτές για τις περιορισμένες κατοικίες και οι απρόβλεπτες αυξήσεις των ενοικίων έχουν αυξήσει τον φόβο των εξώσεων. Για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, η κυβέρνηση εισήγαγε νωρίτερα φέτος ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση χαμηλών ή άτοκων δανείων σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους ακίνητο. Από την 1η Ιουλίου θα τεθούν επίσης σε ισχύ κανόνες που θα αυξήσουν την ελάχιστη επένδυση σε ακίνητα που απαιτείται για την απόκτηση χρυσής βίζας από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ σε διάφορα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αθήνας.

Αθανασίου: Το Ελληνικό θα προσθέσει 2.5% στο ελληνικό ΑΕΠ

Ενώ η ελληνική πρωτεύουσα μόλις πρόσφατα έγινε προορισμός για παραθεριστές το Σαββατοκύριακο, ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Axia Ventures Group αναμένει ότι το Ελληνικό θα ενεργοποιήσει αυτή την τάση, και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και επέκταση της τουριστικής περιόδου σε ολόκληρο το έτος.
«Οι συντηρητικές μας εκτιμήσεις είναι ότι το Ελληνικό θα προσθέσει 2,5% στο ελληνικό ΑΕΠ με την ολοκλήρωσή του και θα προσελκύσει 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως», δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.
Το Ελληνικό είναι ένα έργο ορόσημο που θα αλλάξει το παιχνίδι για την Αθήνα, την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και την Ελλάδα συνολικά», είπε ο Ζούζουλας, προσθέτοντας ότι αυτή η πόλη μέσα στην πόλη θα προσελκύσει και νέους κατοίκους στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης