Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρέη: Στο συρτάρι η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών - Νέα ημερομηνία ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών

Χρέη: Στο συρτάρι η λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών - Νέα ημερομηνία ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών
Ισχνό το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις
Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της λίστας με τα ονόματα των οφειλετών που χρωστούν στην Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ποσά πάνω από το 150.000 ευρώ με τους επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσανατολίζονται σε νέα ημερομηνία ανακοίνωσης.
Την ίδια ώρα αναιμικό παραμένει το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις χρεών καθώς ένα μήνα πριν από τη εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων μόλις 30.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στα προγράμματα διακανονισμού των χρεών σε έως 120 δόσεις όταν οι δυνητικά δικαιούχοι ξεπερνούν τις 200.000.

Καταληκτική ημερομηνία

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αριθμός θα αυξάνεται όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου ωστόσο στο τραπέζι μπαίνουν σενάρια για διορθωτικές κινήσεις με στόχο την διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων.
Παράλληλα εξετάζεται η ενεργοποίηση του μέτρου της σταδιακής αύξησης του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:
- Στις 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 οφειλέτες με το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
- Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς αίτηση έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.

Δεύτερες σκέψεις

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν σε δεύτερες σκέψεις το οικονομικό επιτελείο για βελτίωση των όρων της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να αυξηθεί αριθμός των δικαιούχων.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αγοράς ζητούν αλλαγές στη ρύθμιση για να περιοριστούν οι «κόφτες» που θέτουν εκτός τη πλειονότητα των δυνητικά δικαιούχων.
Επίσης εξετάζεται η ενίσχυση των κινήτρων για τους συνεπείς οφειλέτες με την εφαρμογή του προοδευτικά ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέτρο που έχει ψηφιστεί από το 2019 αλλά παραμένει ανενεργό μέχρι σήμερα.
Σε ότι αφορά το σχέδιο δημοσιοποίησης των μεγαλοοφειλετών της Εφορίας και του ΕΦΚΑ οι λίστες δεν θα δοθούν σήμερα στην δημοσιότητα όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά αργότερα με τη νέα ημερομηνία να ανακοινώνεται ενδεχομένως και εντός της ημέρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να γλιτώσουν τη διαπόμπευση. Επισημαίνεται ότι η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των οφειλετών ήταν το 2017 με το μέτρο να παγώνει την περίοδο της πανδημίας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης