Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων για το β' 6μηνο 2023 - Επιβεβαίωση ΒΝ

ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων για το β' 6μηνο 2023 - Επιβεβαίωση ΒΝ
«Με τον αέρα» της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ατζέντα του ΟΔΔΗΧ βρίσκονται τέσσερις νέες επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων
Σχετικά Άρθρα
Το πρόγραμμα δημοπρασιών ομολόγων για β' εξάμηνο του 2023, που περιλαμβάνει 4 επανεκδόσεις ομολόγων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), επιβεβαιώνοντας πλήρως δημοσίευμα του ΒΝ το πρωί της Τρίτης (27/6/2023).
ODDHX.JPG
Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το ανωτέρω πρόγραμμα δημοπρασιών Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας του Ελληνικού Δημοσίου για το έτος 2023, ενώ παράλληλα στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοινώνει την τελική απόφασή του αναφορικά με (i) τη διενέργεια της προγραμματισμένης δημοπρασίας (ii) το ISIN των εκδόσεων ΟΕΔ που θα δημοπρατηθούν και (iii) το ύψος των δημοπρατούμενων ποσών, μία ημέρα πριν από την ημερομηνία εκάστης δημοπρασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική πληροφόρηση από την ομάδα των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς.

Τι μετέδιδε το BN το πρωί της Τρίτης (27/6/2023):

«Με τον αέρα» της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην ατζέντα του ΟΔΔΗΧ βρίσκονται τέσσερις νέες επανεκδόσεις ελληνικών ομολόγων, μία «πράσινη» έκδοση και μία νέα πρόωρη αποπληρωμή ακριβού ευρωπαϊκού χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ισχυρή εικόνα που εμφανίζουν οι ελληνικοί τίτλοι σε συνδυασμό με την πτώση στις αποδόσεις επιταχύνουν τα σχέδια στον ΟΔΔΗΧ για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ανακοινώσεις

Σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Οργανισμό για τέσσερις νέες επανεκδόσεις, αρχής γενομένης από τον μήνα Ιούλιο για να ακολουθήσουν άλλες τρεις Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, και οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των προηγουμένων κινήσεων για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων καθώς το εκδοτικό πρόγραμμα για το 2023 έχει καλύψει τον στόχο με τις ανάγκες των 7 δισ. ευρώ και έχει ολοκληρωθεί.
Ωστόσο στον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ βρίσκεται και η έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 1 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν πράσινα έργα που δεν χρηματοδοτούνται από άλλα εργαλεία και θα μπορέσουν να την υποστηρίξουν.

Διαπραγματεύονται ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα

Πηγή του ΟΔΔΗΧ τόνιζε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται αυτή την στιγμή ως τίτλοι με επενδυτική βαθμίδα και αυτό που υπολείπεται είναι η επίσημη σφραγίδα από ένα ξένο οίκο. Το θέμα πάντως συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή πριν από τις εκλογές ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος με εκπροσώπους από τον αμερικανικό οίκο Moody's
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα ανοίξει ταυτόχρονα τον δρόμο για μια ισχυρή σε ποσά και σε διάρκεια έκδοση που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη για τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα έτη που ανέρχονται σε 9,43 δισ. ευρώ το 2024, σε 9,29 δισ. ευρώ το 2025, ενώ το 2026 ανεβαίνουν στα 13,17 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης