Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε ιδιώτη ο έλεγχος των ενστάσεων για τις 20.000 επιχειρήσεις που «κόπηκαν»

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σε ιδιώτη ο έλεγχος των ενστάσεων για τις 20.000 επιχειρήσεις που «κόπηκαν»
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «μπλοκάρει» αδυνατώντας να «σκανάρουν» όλους τους φακέλους των ενστάσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου
Με την συνδρομή ιδιωτικής εταιρίας θα προχωρήσει ο έλεγχος των εντάσεων για τις 20.000 επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν «μπλοκάρει» αδυνατώντας να «σκανάρουν» όλους τους φακέλους των ενστάσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου που ορίζει το σχετικό χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα παραμονές των εκλογών να αναθέσουν το έργο σε ιδιώτη. Η εταιρία που προσλήφθηκε αντί του ποσού των 29.500 ευρώ για τεχνική υποστήριξη θα έχει σύμφωνα με την σχετική απόφαση τις εξής υποχρεώσεις:

- Συγκέντρωση και παραμετροποίηση κανόνων ανά επιστρεπτέα.

- Δημιουργία αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά επιστρεπτέα.

- Κάλυψη τεχνικών αναγκών πληροφοριακού συστήματος επιστρεπτέας.

- Εξαγωγή δεδομένων υποβολών επιστρεπτέας κατά περίπτωση βάσει δυναμικών κριτηρίων.

- Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου.

- Τεχνική υποστήριξη χρηστών του υπουργείου σε θέματα που αφορούν την επιστρεπτέα.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μετά από αυτή την κίνηση η όλη διαδικασία με την εξέταση των ενστάσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποιες επιχειρήσεις που θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση ανάθεσης του έργου της τεχνικής υποστήριξης στην ιδιωτική εταιρία ,αναφέρεται ότι η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι έξι μήνες, που σημαίνεται ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο όσοι δικαιωθούν και λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Σημειώνεται ότι όσοι έκαναν ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε, στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η διαδικασία προβλέπει ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προβαίνει στην επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, βάσει των στοιχείων που της αποστέλλονται εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα το οποίο αφορούν.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτημα επανεξέτασης και η διαδικασία μετασχηματισμού τους, είτε μερικώς είτε καθ’ ολοκληρίαν, είναι εντός των φορολογικών ή ημερολογιακών περιόδων που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση της αίτησης χορήγησης, τότε στην έννοια του μετασχηματισμού περιλαμβάνεται και η περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης ή ατομικών επιχειρήσεων σε οποιαδήποτε μορφής εταιρεία.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ ειδικά όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης και στην περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση αυτού, συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία σε απόλυτη τιμή.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης