Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας οι influencers - Το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τους χρήστες δημόσιας επιρροής για φοροδιαφυγή

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας οι influencers - Το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει τους χρήστες δημόσιας επιρροής για φοροδιαφυγή
H ελεγκτική μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ελεγκτές είναι απλή και ακολουθείται στις έρευνες αυτού του είδους
Σχετικά Άρθρα
Επιχείρηση αποκάλυψης κρουσμάτων φοροδιαφυγής στα social media έχει στήσει η ΑΑΔΕ μετά τις σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τη διασημότητα τους και τους πολυπληθείς ακόλουθους έχουν στήσει μαγαζιά κάνοντας χρυσές δουλειές «κάτω από τη μύτη» της εφορίας.
Μετά τον εντοπισμό γνωστού μοντέλου και influencer που απέκρυψε τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ η ειδική ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ ερευνούν εκατοντάδες τέτοιες υποθέσεις φοροδιαφυγής μέσω Facebook, Instagram, Tik Tok και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που «τρέχει» συνδυαστικές διασταυρώσεις.
Η ελεγκτική μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ελεγκτές είναι απλή και ακολουθείται στις έρευνες αυτού του είδους.
Στην αρχή εντόπισαν όλους τους λογαριασμούς που διατηρεί η influencer στα social media και αφού έκαναν έρευνα στο προφίλ της διαπίστωσαν ότι εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες followers κατέχει σημαντικό ποσοστό σε επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου με ρούχα και αξεσουάρ τα οποία μέσω των λογαριασμών της στα social media τα διαφημίζει και τα πουλάει διαδικτυακά.
Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τον ειδικό αλγόριθμο οι ελεγκτές βρήκαν τα εισοδήματα που δηλώνει στην εφορία τα τελευταία δυο χρόνια και τον τζίρο του e-shop.
Από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε ότι η influencer που είναι και μέτοχος του e-shop είχε εμφανίσει χαμηλά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις.
Το επόμενο βήμα ήταν να ελεγχθούν οι παραδόσεις των προϊόντων που έγιναν μέσω των εταιρειών κούριερ στους πελάτες από το e-shop και οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ από τις εταιρείες μεταφορών έδειξαν ότι οι παραδόσεις αγαθών ήταν πολύ περισσότερες από το τζίρο που εμφάνιζε το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Για τα δυο έτη που διενεργήθηκε ο έλεγχος διαπιστώθηκε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη σχεδόν 350.000 ευρώ από τη μη έκδοση αποδείξεων και παραστατικών. Η επιχείρηση υπέβαλε οικειοθελώς δηλώσεις στη φορολογία εισοδήματος και στον ΦΠΑ με το συνολικό ύψος φόρων και προστίμων για τις δυο ελεγχόμενες χρήσεις να φθάνει στα 270.000 ευρώ. ενώ ο φορολογικός έλεγχος συνεχίζεται και σε επόμενες χρήσεις.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούνται νέες εστίες φοροδιαφυγής από επιτήδειους που ποντάρουν στην ιδιαιτερότητα και τη πολυπλοκότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου για να κρύψουν έσοδα και να γλυτώσουν το φόρο εισοδήματος βάζοντας ταυτόχρονα στη τσέπη το ΦΠΑ. Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες η φοροδιαφυγή μέσω διαδικτύου εξελίσσεται σε νέα «γάγγραινα» και για αυτό το λόγο οι ελεγκτές «σαρώνουν» το Facebook, το Twitter, το Tik Tok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανιχνεύοντας υποθέσεις παράνομου πλουτισμού.
Στόχος είναι ο εντοπισμός φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου χωρίς να εκδίδουν παραστατικά. Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη εργασιών στην εφορία.
Συνήθως δεν δηλώνουν φυσική διεύθυνση στο site ή στο λογαριασμό τους στα social media παρά μόνο ένα τηλέφωνο και δέχονται μόνο ηλεκτρονικές παραγγελίες.
Στο "ραντάρ" της ειδικής ομάδας της ΑΑΔΕ βρίσκονται οι αναρτήσεις που κάνουν celebrities οι οποίοι προωθούν μέσω των λογαριασμών ή καναλιών τους στο διαδίκτυο διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς όμως οι πληρωμές τους για την συγκεκριμένη ασχολία να είναι σε γνώση των φορολογικών αρχών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης