Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λουρή: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την οικονομία η στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα

Λουρή: Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την οικονομία η στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα
Επίσκεψη της Ελένης Λουρή-Δενδρινού στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ
Το 30% των ομάδων νεοφυούς επιχειρηματικότητας φιλοξενήθηκαν στην Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΘΕΑ) του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) έχουν προχωρήσει στη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο παραμονής τους στη θερμοκοιτίδα, ενώ το 50% δημιούργησαν επιχειρήσεις κατά το πρώτο έτος μετά την έξοδό τους, τόνισε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στη συνάντησή της με την υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Δενδρινού.
Η Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Αθ. Κυριαζή, επισκέφθηκε τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος». Συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Elevate Greece, Μ. Δρίτσα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, στελέχη του Επιμελητηρίου και εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups).
Μάλιστα, η κα Ελένη Λουρή-Δενδρινού επισήμανε ότι η παρουσία της στη ΘΕΑ «έχει διττό χαρακτήρα, συμβολικό και ουσιαστικό».
Και εξήγησε «συμβολικό καθώς σηματοδοτεί τη στήριξη της Πολιτείας, διαχρονικά, στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και σε τέτοιες καινοτόμες πρωτοβουλίες της Επιμελητηριακής κοινότητας και ουσιαστικό διότι θέλω κι εγώ να ακούσω από εσάς, τις νέες και τους νέους με start-up επιχειρήσεις, την διαδρομή σας, τις αγωνίες, τους στόχους, τα όνειρά σας και βεβαίως ιδέες και προτάσεις για το πώς η Πολιτεία μπορεί να σταθεί αποτελεσματικότερα στο πλευρό σας».
Ακόμη, η υπουργός ανέδειξε ως «εξαιρετικά θετική για την ελληνική οικονομία εξέλιξη τη στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα» αντιδιαστέλλοντάς την με τη νοοτροπία που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες».
«Μετά τη σημερινή συνάντηση είμαι περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς οι νέες και οι νέοι επιστήμονες, ερευνητές-τριες και επιχειρηματίες, σ’ ένα φιλικό και υποστηρικτικό για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία περιβάλλον, μπορούν πραγματικά να μεγαλουργήσουν όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», κατέληξε.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δραστηριότητας της Θερμοκοιτίδας

«Είναι μεγάλη χαρά να σας υποδεχόμαστε σε αυτό το χώρο, που λειτουργεί ως φυτώριο καινοτόμων ιδεών. Βοηθά τη γνώση, το ταλέντο και τη φιλοδοξία να μεταφραστούν σε καινοτόμα, επιτυχημένα επιχειρηματικά εγχειρήματα», ανέφερε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της καινοτομίας να βελτιώνονται με ταχείς ρυθμούς και το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της χώρας να αναπτύσσεται, να αυξάνει τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».
Η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου τόνισε ότι το ΕΒΕΑ «είναι το πρώτο Επιμελητήριο στην Ευρώπη που δημιούργησε Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων κι αργότερα Επιταχυντή Επιχειρήσεων και Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων».
Παρουσιάζοντας τη Θερμοκοιτίδα που ιδρύθηκε το 2014 και είναι αυτοχρηματοδοτούμενη δράση του ΕΒΕΑ που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής σημείωσε πως «έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί ταυτόχρονα 50 νεοφυείς επιχειρήσεις ή 150 νέους επιχειρηματίες. Στους μέχρι τώρα κύκλους προσκλήσεων, έχει δεχθεί 1.552 αιτήσεις ένταξης κι έχει φιλοξενήσει 400 επιχειρηματικά σχήματα, που επελέγησαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης. Μέχρι τώρα έχουν αξιοποιηθεί η εμπειρία 71 μεντόρων και συμβούλων, σε θέματα επιχειρησιακής στρατηγικής, μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, νομικών και λογιστικών θεμάτων, αλλά και η συνεργασία με το Alba Business School».
Πρόσθεσε ότι η Θερμοκοιτίδα παρέχει ευκαιρίες και υποστήριξη για την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Ακόμη, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέδειξε τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δραστηριότητας της Θερμοκοιτίδας αναφέροντας ότι το 30% των ομάδων που έχουμε φιλοξενήσει προχώρησαν στη δημιουργία επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνό παραμονής τους στη θερμοκοιτίδα, ενώ το 50% δημιούργησαν επιχειρήσεις κατά το πρώτο έτος μετά την έξοδό τους.
Πολλές από αυτές, πρόσθεσε, «έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας, έχουν προσελκύσει χρηματοδότηση από επενδυτές και δραστηριοποιούνται σε κλάδους αιχμής, όπως οι τεχνολογίες υγείας, οι κινητές εφαρμογές, το περιβάλλον, η αγροδιατροφή, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το FinTech, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι δημιουργικές βιομηχανίες».
«Για το ΕΒΕΑ η ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας παραμένει κεντρική προτεραιότητα», υπογράμμισε.
«Σήμερα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδείξει την καινοτομία σε καταλύτη για το μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη εξαγώγιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Για τη δημιουργία καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης