Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τραγική ελληνική πραγματικότητα - Μισό χρόνο δουλειάς για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Η τραγική ελληνική πραγματικότητα - Μισό χρόνο δουλειάς για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές
Ημέρα φορολογικής ελευθερίας η 21η Ιουνίου
Σχετικά Άρθρα
Αιώνια υποζύγια του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος οι Έλληνες εργαζόμενοι οι οποίοι θα πρέπει να δουλέψουν σχεδόν 6 μήνες ή 171 ημέρες προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις προς το κράτος.
Την ίδια ώρα όπως αποκαλύπτει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, το 2022 πληρώσαμε 2 φορές περισσότερα σε φόρους και εισφορές για να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες. Το ύψος των εξόδων για στέγαση, διατροφή, ένδυση, μεταφορές και επικοινωνίες ανήρθε σε 44,1 δισ. ευρώ το 2021 όταν οι πληρωμές για φόρους και εισφορές το 2022 ανήλθαν σε 88,5 δισ. ευρώ.
Το 2023 η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η σημερινή και ήρθε δυο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με το 2022 που ήταν η 5η Ιουλίου και είχαμε εργαστεί για το κράτος 185 ημέρες. Από σήμερα οι φορολογούμενοι είναι «ελεύθεροι» να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα δαπανήσουν το εισόδημά τους, αν βέβαια περισσεύει κάτι μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών διαβίωσης. Αν στην Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023 έρχεται την 28η Ιουνίου, 17 ημέρες νωρίτερα από ότι ήρθε το 2022 (15η Ιουλίου).

Σύμφωνα με την μελέτη:

- Οι 171 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε οι 178 ημέρες εργασίας για το κράτος που προβλέπονται για το 2023 είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση από το 2007, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 177 ημέρες.

-Το 2018 υπήρξε το έτος όπου οι ημέρες εργασίας για το κράτος έφτασαν τις 186 και ακολουθεί το 2022, για το οποίο εκτιμάται πως οι ημέρες εργασίας για το κράτος θα είναι 185. Οι 171 ημέρες που προβλέπονται για το 2023 αποτελούν ρεκόρ 12 ετών, καθώς είναι η χαμηλότερη επίδοση από το 2011, όταν το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 169 ημέρες. Από το 2010 στο 2020 προστέθηκαν 25 επιπλέον ημέρες εργασίας για το κράτος, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 28 ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

- Η φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας είναι υψηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά καταγράφεται χαμηλή ανταποδοτικότητα των φόρων στη παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες την εποχή της πανδημίας είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα την στιγμή που η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα παρέμεινε υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες είχαν το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης από τις υπηρεσίες του κράτους στο εκπαιδευτικό σύστημα (36%) ανάμεσα σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες. Η ίδια δυσαρέσκεια επικρατεί και από την παροχή υπηρεσιών από το σύστημα υγείας, καθώς οι Έλληνες πολίτες είχαν το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (38%) ανάμεσα σε 36 αναπτυγμένες οικονομίες, με την χειρότερη επίδοση να καταγράφεται στην Πολωνία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης