Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: 9 στα 10 funds θα έλθουν με την επενδυτική βαθμίδα - Βρεττού: Σημαντικά τα περιθώρια ανάπτυξης για χορηγήσεις

Στουρνάρας: 9 στα 10 funds θα έλθουν με την επενδυτική βαθμίδα - Βρεττού: Σημαντικά τα περιθώρια ανάπτυξης για χορηγήσεις
Απαντήσεις για την πορεία της παγκόσμια και ελληνικής οικονομίας έδωσαν στο Dinner Gala του Economist στις 19/6 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank κ. Ελένη Βρεττού και ο πρώην επικεφαλής του Asset Management της Goldman Jim O’ Neal
Την αισιοδοξία για την πορεία μείωσης του χρέους εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο dinner gala του Economist υπογραμμίζοντας ότι μια ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ με σταθερό ονομαστικό ρυθμό 5-6% σε ετήσια βάση θα μπορέσει να μειώσει αποτελεσματικά το χρέος με βάση το προφίλ του και το κόστος εξυπηρέτησης, που έχει διαμορφωθεί.
Το snowball effect θα οδηγεί σε μείωση του χρέους της τάξης του 4% σε ετήσια βάση σε μια τέτοια περίπτωση.
Το πλάνο μας είναι να έχουμε πραγματική ανάπτυξη ετησίως 2% που θα επιτρέψει να μειωθεί το χρέος με ρυθμό 10%.
Όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι αυτό δεν έχει προσελκύσει στην παρούσα φάση 9 στα 10 μεγάλα επενδυτικά funds, που είναι διατεθειμένα σε μια τέτοια περίπτωση να επενδύσουν.
Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι εγγύτερα κατά την εκτίμησή του από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού προγράμματος.
Στην συζήτηση που είχε επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος με τον Lord Jim O’ Neal που αναφερόταν στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου της γερμανικής οικονομίας, τόνισε τον κίνδυνο του «japanification» - ιαπωνοποίησης της Ευρώπης.

Βρεττού: Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης

Η Ελένη Βρεττού διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αν και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα κεφάλαια DTC και την ποιότητα της κερδοφορίας.
Παρά ταύτα το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων αφήνει τις τράπεζες με χορηγήσεις (πράσινες) γύρω στο 55% του ΑΕΠ που δίνει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, καθώς υπολείπεται σημαντικά στον δείκτη αυτό των ευρωπαϊκών, όπου η σχέση είναι σχεδόν διπλάσια.
Οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι σημαντικές, όμως θα πρέπει να υπάρξουν και συγχωνεύσεις.
Όσον αφορά για το κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί η κρίση του 2007 – 2008 η κυρία Βρεττού ανέφερε, ότι τότε υπήρχαν χαλαρά κριτήρια για τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, που οδήγησαν στην φούσκα των ακινήτων, ενώ τώρα υπάρχουν καλύτεροι μηχανισμοί εποπτείας και πρόληψης όπως τα stress tests των τραπεζών.
Παράλληλα υπάρχουν μηχανισμοί και εργαλεία για την αντιμετώπιση μια κρίσης όπως τα δημοσιονομικά πακέτα, τα πακέτα χαλάρωσης και οι πολιτικές κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Ο’ Neal: Πρέπει να αλλάξει το γερμανικό μοντέλο

Ο Jim O’ Neal , πρώην πρόεδρος του Asset Management της Goldman Sachs και πρώην υπουργός οικονομικών της Βρετανίας ήταν πολύ επικριτικός για την εξάντληση του σημερινού γερμανικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα πρέπει να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, ενώ έχουν εξαντληθεί και οι δυνατότητες των πολικών χαλάρωσης για την Ευρώπη.
Ο ίδιος είπε, μην μου ζητάτε να σας πω, αν θα έχουμε μια παρόμοια κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2007 - 2008 ή ποια θα είναι η διάρκεια του σπιράλ ανόδου πληθωρισμού – επιτοκίων.
Οι παράγοντες απληστία και φόβος είναι πάντα εκεί στις αγορές.
Στα θετικά είναι η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών, άρα όπως είπε και ο Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε, μια διαδικασία αποπληθωρισμού από την πλευρά της προσφοράς είναι σε εξέλιξη.
Όμως τα στοιχεία και οι δείκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αδύναμοι και κατά συνέπεια η Ευρώπη δεν είναι προστατευμένη από μια κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης