Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ετοιμαστείτε - Φορολογικό φορτίο 32 δισ. ευρώ θα σηκώσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καταναλωτές στο β΄ εξάμηνο του 2023

Ετοιμαστείτε - Φορολογικό φορτίο 32 δισ. ευρώ θα σηκώσουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και καταναλωτές στο β΄ εξάμηνο του 2023
Σενάριο μετάθεσης της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS
Βαρύς ο λογαριασμός των φόρων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς υπερβαίνει τα 32 δισ. ευρώ ενώ με πλεόνασμα στα έσοδα κλείνει και ο Ιούνιος με τα μηνύματα να είναι ενθαρρυντικά λόγω της καλύτερης απόδοσης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Τη σκυτάλη θα πάρει ο Ιούλιος οπότε και θα πρέπει στα δημόσια ταμεία να εισρεύσουν περί τα 6,3 δισ. ευρώ και είναι ένας μήνας «Γολγοθάς» για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς θα πρέπει να πληρώνουν μαζί με τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις από το φόρο εισοδήματος, τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ακρίβεια

Εν μέσω ακρίβειας που πλήττει με σφοδρότητα τα εισοδήματα οι μηνιαίες δαπάνες των νοικοκυριών διογκώνονται ακόμα περισσότερο λόγω του φορολογικού φορτίου με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής τους στενότητας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο οικονομικό επιτελείο για το αν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες μηνιαίες υποχρεώσεις ή η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα φορτώσει με νέες οφειλές.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ εμφανίζουν υψηλές ταχύτητες στην εισπραξιμότητα των φόρων για το μήνα Απρίλιο φθάνοντας σε επίπεδα 85,7% αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα κόκκινων χρεών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,1 δισ. ευρώ.
Με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού οι στόχοι για τις φορολογικές εισπράξεις στο δεύτερο μισό του έτους έχουν ως εξής: 4,1 δις. ευρώ τον Ιούνιο, 6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, 5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, 5,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 4,9 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και 5,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Σενάριο μετάθεσης της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών με POS

Στο μεταξύ «παράθυρο» παράτασης της προθεσμίας για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και της αναβάθμισης των φορολογικών μηχανισμών «ανοίγουν» τεχνικά προβλήματα που θα εξετασθούν στη σημερινή συνάντηση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS που κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής και να περιορίσει τα κόλπα με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Επισημαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών η οποία απαιτείται για τη διασύνδεση με τα POS θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Επίσης, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2023 και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης