Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Ηλεκτρονικά καρφώματα» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ - Θέμα χρόνου η λειτουργία πλατφόρμας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες

«Ηλεκτρονικά καρφώματα» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ - Θέμα χρόνου η λειτουργία πλατφόρμας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες
Mε φορολογικές παραβάσεις εντοπίζονται σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ
Σχετικά Άρθρα
Σε εφαρμογή μπαίνει το σχέδιο με τις ηλεκτρονικές καταγγελίες που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καρφώνουν κάθε μορφής περιστατικά φοροαπάτης, φοροκλοπής, λαθρεμπορίας, παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων αλλά και υποθέσεις διαφθοράς.
Μετά την εφαρμογή «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις που σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν τον ελεγκτικό μηχανισμό στον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ στήνει μια νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται ακόμα και σε 24ώρες οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις.
Με βάση τις καταγγελίες των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορεί να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
Αναλυτικότερα στην ειδική φόρμα οι πολίτες θα αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και για την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία η της επιχείρησης.
Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν εντοπισθεί μετά από καταγγελία.
Σημειώνεται ότι με φορολογικές παραβάσεις εντοπίζονται σχεδόν οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχουν οι «ράμπο» της ΑΑΔΕ οι οποίοι δεν πηγαίνουν πλέον στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης
Με το σημερινό καθεστώς οι καταγγελίες που φθάνουν στον ελεγκτικό μηχανισμό φιλτράρονται και βαθμολογούνται από ειδική επιτροπή προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, παράνομου πλουτισμού και ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην επιτροπή, με τον αριθμό 0 αξιολογούνται οι υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον οι οποίες τίθενται στο αρχείο, με το αριθμό 1 η πληροφορία μικρού ενδιαφέροντος, με τον αριθμό 2 η πληροφορία που είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, ο αριθμός 3 δίνεται σε πληροφορία που θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, εξόχως σημαντική και διαβιβάζεται για άμεση διερεύνηση με έκδοση εντολής ελέγχου ενώ ο αριθμός 4 σημαίνει πως η πληροφορία απαιτεί ειδικό χειρισμό. Κάθε πληροφορία περνά από τρία ακόμη φίλτρα.
Αν είναι απλή, επείγουσα ή εξαιρετικώς επείγουσα.
Στην συνέχεια πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές οι οποίοι αναλαμβάνουν την έρευνα των υποθέσεων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης