Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πληρώσουν τον Ιούνιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πληρώσουν τον Ιούνιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης
Με τόκους θα γίνει η εφάπαξ επιστροφή των χρημάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Με τόκους που τρέχουν αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2022 και έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εφάπαξ επιστροφή των χρημάτων της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις που δεν θα υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που τους έχει ζητήσει η Εφορία.
Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από έλεγχο προέκυψε ότι δεν πληρούσαν το κριτήριο με τη ρήτρα απασχόλησης με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 2022 να λάβουν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ προκειμένου να «γυρίσουν πίσω» ολόκληρο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν εισπράξει.
Ωστόσο υπήρξε δεύτερη ευκαιρία από το υπουργείο Οικονομικών για να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στη πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ και να ακυρώσουν το λογαριασμό.
Όσοι δεν χάσουν τη σημερινή προθεσμία και δεν υποβάλουν τα δικαιολογητικά ή διαπιστωθεί ότι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις, θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν σε μία δόση και εντόκως από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς:

- Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 καταβάλλονται ως την 30η Ιουνίου 2023.

- Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

- Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

- Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται.

- Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

- Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

17.000 επιχειρήσεις στην αναμονή

Την ίδια ώρα σε αναμονή για ακόμα πέντε μήνες θα βρίσκονται 17.000 επιχειρήσεις που τέθηκαν εκτός των κρατικών ενισχύσεων για να μάθουν αν τελικά θα γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις τους. Η διαδικασία επανελέγχουν των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2023 η οποία θα αποφανθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Όσοι λάβουν τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού επιστρέψουν τα χρήματα στο κράτος. Ως περίοδος χάριτος θεωρείται το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης ενώ για όσους έκαναν ένσταση και πήραν τα δάνεια πριν την 1 Μαρτίου του 2023 η περίοδος χάριτος λήγει στις 31 Μαΐου του 2023.
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με ποσά «κουρεμένα» έως 75%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης