Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες με συστήματα ειδοποίησης των φορολογουμένων για το ύψος των οφειλών τους

ΑΑΔΕ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες  με συστήματα ειδοποίησης των φορολογουμένων για το ύψος των οφειλών τους
Οι νέες ηλεκτρονικές συναλλαγές που δρομολογούνται αφορούν μεταξύ άλλων νέο σύστημα ειδοποίησης φορολογουμένων για το ύψος των οφειλών τους, συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας
Σχετικά Άρθρα
Στην διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών προχωρεί η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των πολιτών με την Εφορία.
Οι νέες ηλεκτρονικές συναλλαγές που δρομολογούνται αφορούν μεταξύ άλλων νέο σύστημα ειδοποίησης φορολογουμένων για το ύψος των οφειλών τους, συμψηφισμούς και επιστροφές φόρων, ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας, μεταβιβάσεις ακινήτων, έναρξη, διακοπή και μεταβολή επαγγελματικής δραστηριότητας, έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων, κ.α

Ειδικότερα η ηλεκτρονική εφορία περιλαμβάνει:

- Με νέα εφαρμογή που αναμένεται να τεθεί προσεχώς σε λειτουργία οι φορολογούμενοι θα έχουν στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου το προφίλ τους στην εφορία, θα ειδοποιούνται για το χρόνο πληρωμής και το ύψος των οφειλών τους θα πληρώνουν μέσω κάρτας από το κινητό τους και θα λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις.
Όταν θα πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν ειδοποίηση για τις υποχρεώσεις τους.
Ο φορολογούμενος που έχει ενεργή ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης οφειλών θα προειδοποιείται για τον κίνδυνο να χάσει τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής μία μηνιαία δόση της ρύθμισής του και όταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης.
Θα ειδοποιείται ότι εάν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα και δεύτερη συνεχόμενη δόση, θα τεθεί εκτός ρύθμισης.

- Με ηλεκτρονική αίτηση θα εκδίδεται το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που είναι απαραίτητο για τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Οι φορολογούμενοι που θέλουν να εισπράξουν χρήματα, να μεταβιβάσουν ακίνητα η να μεταβάλλουν τα εμπράγματα δικαιώματα θα μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλλουν αίτηση στην εφορία και σε χρόνο εξπρές χρόνο να λαμβάνουν τη φορολογική ενημερότητα.

- Οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου με την ενεργοποίηση εντός του 2023 του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων.

- Επεκτείνεται η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων για τροποποιητικές δηλώσεις και για άλλες περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων και της εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για προγενέστερα του 2022 έτη καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται χειρόγραφα

- Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να τροποποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου καθώς το Ε9 θα συμπληρώνεται από τις φορολογικές αρχές με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ

- Χωρίς επίσκεψη στην εφορία θα διεκπεραιώνεται μεγάλος όγκος δηλώσεων και υποχρεώσεων (διακοπή εργασιών επιχείρησης ή επαγγέλματος, ένταξη ή απένταξη από το ειδικό καθεστώς αγροτών, έγκυρες βεβαιώσεις μητρώου και με ενσωμάτωση QR Code).
Επίσης γίνεται σήμανση εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους και θα μπορούν να πληρώνονται φόροι και τέλη με κάρτες του εξωτερικού

- Τα χρήματα από το φόρο εισοδήματος σε όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας θα πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσα σε λίγες ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.
Σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας αλλά έχουν φορολογικές οφειλές οι επιστροφές φόρου εισοδήματος συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του θα συμψηφίζονται κεντρικά με τον φόρο και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
Στο μέτωπο του ΦΠΑ μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης