Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα - Στα 823 ευρώ ο κατώτατος το 2024, τι ισχύει για τις τριετίες

Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα - Στα 823 ευρώ ο κατώτατος το 2024, τι ισχύει για τις τριετίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μεικτά, από την 1η Απριλίου 2023 αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα αυξηθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο
Σχετικά Άρθρα
Στα 823 ευρώ αναμένεται σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός το 2024, ώστε να αγγίξει τα 950 στο τέλος της επόμενης τετραετίας, αυξημένος κατά 25%, χωρίς στο ποσό αυτό να προσμετρούνται προς το παρόν οι αυξήσεις κατά 30% μεσοσταθμικά που θα επιφέρει το ξεπάγωμα των τριετιών.
Ειδικότερα η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μεικτά, από την 1η Απριλίου 2023 αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα αυξηθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο, καθώς θα συμπεριλάβουν τον τρέχοντα πληθωρισμό συν κομμάτι της αύξησης της παραγωγικότητας.
Έτσι, από την 1η Απρίλιου 2024 αναμένεται αύξηση της τάξης του 5%-5,5% με τον κατώτατο να διαμορφώνεται στα 823 ευρώ και να υπολείπονται άλλα 127 ευρώ για να καλυφθεί η επόμενη διετία.

Τριετίες τι αναμένεται

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.
Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κάτω από το 12%, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10% γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων.
Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρείς τριετίες) στην ίδια επιχείρηση και έχουν βρίσκονται από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη. Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.
Βασική προϋπόθεση για να ισχύσουν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας είναι η ανεργία να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10%, κάτι που φαίνεται δύσκολο να συμβεί φέτος.

Μέσοι μισθοί

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ το προηγούμενο έτος, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός 9,7% είχε αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα να μειωθούν κατά 7,4% το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ενώ αντίθετα ο μέσος ονομαστικός μεικτός μισθός το 2022 αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 19.912 ευρώ έναντι 19.614 το 2021.
Η έκθεση της ΕΡΓΑΝΗ πάντως δείχνει ότι οι κατώτατες αμοιβές βελτιώνονται χωρίς να ακολουθούν την ίδια πορεία και οι μέσες αμοιβές, με συνέπεια να αυξάνεται ο αριθμός των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθούς στην χαμηλή κατηγορία των αμοιβών.
Ποσοστό υψηλότερο του 50% των εργαζομένων αμείβεται με μεικτούς μισθούς της τάξεως έως 1.100 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους έξι εργαζόμενους λαμβάνει μεικτές αμοιβές άνω των 1.500 ευρώ. Στόχος, όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι οι μέσοι μισθοί το 2027 να αγγίξουν τα 1.500 ευρώ, γεγονός που θα βοηθήσει το ξεπάγωμα των τριετιών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης