Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση έως τέλος Ιουλίου, λόγω επαναληπτικών εκλογών

Φορολογικές δηλώσεις: Έρχεται παράταση έως τέλος Ιουλίου, λόγω επαναληπτικών εκλογών
Τι δείχνει η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών - «Αφορολόγητοι» πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους
Σχετικά Άρθρα
Σενάριο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, έως τα τέλη Ιουλίου, φέρνουν οι επαναληπτικές εκλογές παρά την ταχύτητα ανόδου στον ρυθμό υποβολής με το συνολικό πλήθος να ξεπερνά το 1,5 εκατ.
Την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους που έχουν υποβάλλει δήλωση δεν πληρώνουν καθόλου φόρο για τα εισοδήματα του 2022 και μόλις τρείς στους δέκα παραλαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης ένας στους έξι έχει επιστροφή που κατά μέσον όρο φθάνει τα 354 ευρώ.
Από τους φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σχεδόν οι έξι στους δέκα έχουν ήδη λάβει το ποσό της επιστροφής στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν μείωση ή και μηδενισμό του του ΕΝΦΙΑ λόγω του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος με φορολογικές οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορο-δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.548.609 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται φέτος.
Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτει: 
- Το 53,15% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 823.086 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
- Για το 16,96% των φορολογουμένων ή 262.644 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 354 ευρώ.
- Το 29,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, για 462.879 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 383,15 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 828 ευρώ.
Εντω μεταξύ πάνω από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Στο 55,61% των φορολογούμενων έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του συνολικά το ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος.
Σημειώνεται ότι, άμεση επιστροφή φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.
Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου αλλά δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα το φετινό φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:
- Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
- Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
- Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
- Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα.
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης