Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβλέψιμα γεγονότα, επενδυτική βαθμίδα, ΑΕΠ άνω του 3,3%, Ταμείο Ανάκαμψης… που στο τέλος δεν θα κάνουν την διαφορά

Προβλέψιμα γεγονότα, επενδυτική βαθμίδα, ΑΕΠ άνω του 3,3%, Ταμείο Ανάκαμψης… που στο τέλος δεν θα κάνουν την διαφορά
Υπάρχουν πολλές αντενδείξεις ότι οι προσδοκίες έχουν φουσκώσει υπέρμετρα ενώ στο τέλος πολλά από αυτά τα γεγονότα δεν θα κάνουν την διαφορά….
Προβλέψιμα γεγονότα… ίσως και εν μέρει προεξοφλημένα γεγονότα αναμένονται τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι με τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της η ΝΔ μπορεί να ελπίζει σε μια δεύτερη 4ετία που θα επικυρωθεί στις επόμενες εκλογές στις 2 Ιουλίου ή 25 Ιουνίου όποτε διεξαχθούν…
Στις 4 Αυγούστου από την Scope που δεν είναι αναγνωρισμένος οίκος αξιολόγησης από την ΕΚΤ και ακολούθως στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 20 Οκτωβρίου η Ελλάδα δυνητικά σε μια από αυτές τις ημερομηνίες θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η πιθανότητα να υπάρξει έκτακτη αξιολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης εκτός των ανακοινωμένων χρονοδιαγραμμάτων… είναι πολύ περιορισμένη.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι αυτό θα συμβεί, δεν θα εκπλαγούν και προφανώς αυτό το αναμενόμενο γεγονός αρχίζει να συμπεριλαμβάνεται στις τιμές των ομολόγων και του χρηματιστηρίου.
Για τα ομόλογα δεν θα σηματοδοτήσει κάποια ουσιώδη αλλαγή αφού ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε άτυπο καθεστώς προστασίας ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων.
Τα σενάρια ότι η Ελλάδα θα συγκλίνει με την Πορτογαλία στις αποδόσεις των ομολόγων (ελληνικό 10ετές ομόλογο 3,94%, Πορτογαλικό 3,12% δεν φαίνεται πιθανό αφού η Ελλάδα ήδη απολαμβάνει την προστασία του Προγράμματος Πανδημίας που έληξε μεν αλλά τα 40 δισεκ. των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.
Ως προς το χρηματιστήριο η επενδυτική βαθμίδα – δηλαδή ο αποχαρακτηρισμός των ελληνικών ομολόγων σκουπίδια ή junk bond – θα σηματοδοτήσει μια περαιτέρω άνοδο το μέγιστο έως 15% με 20% όπως δείχνει και η παρελθούσα εμπειρία σε αντίστοιχες περιπτώσεις…

Η Ελλάδα επίσης το 2023 θα καταγράψει αύξηση ΑΕΠ περίπου 3,3% με 3,5% και θα συντηρήσει την δυναμική που είχε δημιουργηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσουν να εισρέουν έως σήμερα έχουν διοχετευθεί 11 δισεκ. και απομένουν άλλα 20 δισεκ. ευρώ και ακόμη και εάν δεχθούμε ότι τα δάνεια και οι επιδοτήσεις μοχλεύονται… στο τέλος… πολλά έργα θα πραγματοποιηθούν αλλά δεν θα κάνουν την μεγάλη διαφορά που έχει εκτιμηθεί…

Ήδη η Ελλάδα έχει δαπανήσει 50 δισεκ. σε παροχές αλλά ας είμαστε εγκρατείς, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί προβληματική περίπτωση, όπου με ωραιοποιήσεις επιχειρείται να παρουσιαστεί η ελληνική οικονομία ως υγιής…
Η πραγματική δυναμική της Ελλάδος είναι παραγωγή εθνικού πλούτου 2% με 2,5% ετησίως και επίσης θα πρέπει να επανέλθουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα…

Υπάρχουν πολλές αντενδείξεις ότι οι προσδοκίες έχουν φουσκώσει υπέρμετρα ενώ στο τέλος πολλά από αυτά τα γεγονότα δεν θα κάνουν την διαφορά….
Η χρηματιστηριακή ευφορία π.χ. δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινωνική ευημερία και επίσης δεν πρέπει να συνδέεται με θεμελιώδη αλλαγή στην οικονομία… που συνεχίζει εντέχνως να κρύβει τις παθογένειες της…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης