Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Τι δείχνει ο λογαριασμός για 1,2 εκατ. φορολογούμενους - Τρείς στους δέκα πληρώνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος

Εφορία: Τι δείχνει ο λογαριασμός για 1,2 εκατ. φορολογούμενους - Τρείς στους δέκα πληρώνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος
Η επιστροφή φόρου μειώνεται κατά το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ και το υπόλοιπο καταβάλλεται στον φορολογούμενο.
Έσπασαν το φράγμα του 1 εκατ. οι φορολογικές δηλώσεις με το μέσο ημερήσιο πλήθος να κινείται σταθερά πάνω από τις 70.000, από 30.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή νέο τοπίο στις επιστροφές φόρου διαμορφώνει ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των δικαιούχων μετά την καταιγίδα των συμψηφισμών από την ΑΑΔΕ.

Οφειλή ΕΝΦΙΑ

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και έχουν οφειλή από ΕΝΦΙΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι επιλέξιμοι για επιστροφή φόρου, τότε οι δύο αυτές αξιώσεις συμψηφίζονται.
Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου μειώνεται κατά το ποσό του οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ και το υπόλοιπο καταβάλλεται στον φορολογούμενο.
Ηδη το ποσοστό της άμεσης επιστροφής φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους από 77% που ήταν την περασμένη εβδομάδα έχει υποχωρήσει στο 59%.

Οι εκλογές

Στο μέτωπο των δηλώσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 1.253.591 φορολογούμενοι έχουν οριστικοποιήσει τη διαδικασία της υποβολής έναντι 1.099.559 που είχαν ανέβει την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι στο TAXIS. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι οι εκλογές θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό της υποβολής αλλάζοντας ενδεχομένως και το χρονοδιάγραμμα, μεταθέτοντας την καταληκτική προθεσμία για το τέλος Ιουλίου από 30 Ιουνίου που είναι σήμερα, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο για επαναληπτικές εκλογές τον Ιούλιο.

Η ακτινογραφία των εκκαθαριστικών

Από τη νέα ακτινογραφία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής:
- Το 53,62% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 672.171 είναι μηδενικά.
- Το 29,44% των φορολογουμένων ή τρεις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 369.057 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 294,34 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 797 ευρώ.
- Για το 16,94% των φορολογουμένων ή για 212.358 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 76,77 εκατ. ευρώ, δηλαδή 361 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.
- Συνολικά, το 70,56% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.

Πληρωμή

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.
Στο μεταξύ, στους κωδικούς 727-728 του Ε1 θα πρέπει να δηλωθεί το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο κατέβαλαν το 2022 οι δικαιούχοι στο πλαίσιο της τμηματικής αποπληρωμής της οφειλής. Αυτό διευκρινίζει νεότερη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ στην οποία τονίζεται ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή λογίζεται ως κρατικό δάνειο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης