Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η λιτότητα του παρελθόντος «στοιχειώνει» τις εκλογές στην Ελλάδα (21/5) - Μόνο στα... χαρτιά, η ανάπτυξη

Η λιτότητα του παρελθόντος «στοιχειώνει» τις εκλογές στην Ελλάδα (21/5) - Μόνο στα... χαρτιά, η ανάπτυξη
Ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά μόλις και μετά βίας τα έβγαζε πέρα με το μηνιαίο εισόδημά τους, το 2022
Σχετικά Άρθρα
Αν και έχουν περάσει 14 χρόνια μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα και η χώρα έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη, η κατάσταση για τα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά επιδεινώνεται.
«Η λιτότητα του παρελθόντος στοιχειώνει τις ελληνικές εκλογές, καθώς οι ψηφοφόροι παλεύουν με το κόστος ζωής» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, ενόψει των ελληνικών εκλογών την προσεχή Κυριακή (21/5/2023). Στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων μιλάει η Νίκη Κλαουδάτου, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία δηλώνει ότι ανησυχεί περισσότερο για τα χρήματα τώρα απ' ό,τι κατά τα χειρότερα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.
«Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, η κρίση του κόστους ζωής που διαβρώνει τις αποδοχές είναι το πρώτο θέμα στο μυαλό των ψηφοφόρων. Για την κ. Κλαουδάτου αυτό σημαίνει να ψηφίσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από την κατεστημένη συντηρητική Νέα Δημοκρατία ή τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Θα ψηφίσω ένα μικρό κόμμα, περισσότερο για να δείξω ότι δεν είμαι ευχαριστημένη με τα μεγαλύτερα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά, απηχώντας τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφους.

Μόνο στα… χαρτιά, η ανάπτυξη

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης το 2018, η Ελλάδα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, μείωσε το χρέος ρεκόρ της και η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης. «Για πολλούς, ωστόσο, αυτή η αλλαγή είναι μόνο στα χαρτιά» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Τώρα, σε ηλικία 40 ετών και υπάλληλος τηλεφωνικής εταιρείας, η κ. Κλαουδάτου κερδίζει τα ίδια χρήματα -850 ευρώ το μήνα- που κέρδιζε ως 20χρονη υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ το 2004.
Με μια υποθήκη, δύο μικρά παιδιά και υψηλούς λογαριασμούς τροφίμων, λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει για τα βασικά.
«Ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης -κι αυτό είναι το αστείο- δεν σκεφτόμουν τόσο πολύ πριν ξοδέψω έστω και ένα επιπλέον ευρώ», δήλωσε η κ. Κλαουδάτου στο Reuters.

Το χτύπημα από τον πληθωρισμό

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη παλεύουν με την αύξηση των τιμών, ιδίως της ενέργειας και των τροφίμων, η χρηματοπιστωτική αναταραχή της τελευταίας δεκαετίας έχει ενισχύσει τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.
«Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν στατικά για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η όποια βελτίωση στην ανάπτυξη δεν έχει περάσει ακόμη σε αυτούς», δήλωσε ο Βλάσσης Μίσσος, συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Δημοσκόπηση της GPO στις 6 Μαΐου έδειξε ότι η ΝΔ θα λάβει 36,9% των ψήφων στις 21 Μαΐου, έναντι 30,4% για τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο αντίπαλό της. Ωστόσο, μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του άλλοτε κυρίαρχου σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, κέρδιζαν επίσης έδαφος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα αν επανεκλεγεί.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κυβέρνησε την περίοδο 2015-2019, έχει επίσης υποσχεθεί να αυξήσει τις συντάξεις και τον κατώτατο μισθό και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς με τον πληθωρισμό.

Το 36,4% των Ελλήνων είχαν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς το 2021

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μπορεί η Ελλάδα να έχει επισήμως βγει από τη δημοσιονομική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το τεράστιο βάρος του χρέους της εξακολουθεί να κάνει τους δανειστές επιφυλακτικούς. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία, να εξευμενίσει ένα εκλογικό σώμα που έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα και τώρα τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να κρατήσει τις αγορές ευχαριστημένες.
Ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά μόλις και μετά βίας τα έβγαζε πέρα με το μηνιαίο εισόδημά του πέρυσι. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 36,4% των Ελλήνων είχαν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς το 2021, το υψηλότερο ποσοστό στο μπλοκ των 27 μελών. Το ποσοστό των ανθρώπων των οποίων τα έξοδα στέγασης αντιπροσωπεύουν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους ήταν επίσης το μεγαλύτερο στην ΕΕ, στο 32,4% των ελληνικών νοικοκυριών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 10,4%.
Και τον τελευταίο χρόνο, οι λογαριασμοί αυτοί αυξάνονται όλο και περισσότερο, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να συγκρατήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.
Η κ. Κλαουδάτου, η οποία μοιράζεται ένα μικρό διαμέρισμα στον Άλιμο με τα δύο παιδιά της και τη μητέρα της, είδε το στεγαστικό της δάνειο να αυξάνεται στα 450 ευρώ το μήνα, 100 ευρώ περισσότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Μοιράζεται τα έξοδα με τη μητέρα της, η οποία λαμβάνει μηνιαία σύνταξη περίπου 850 ευρώ. Αλλά και πάλι η οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
Η κ. Κλαουδάτου χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ πρόσφατα αναγκάστηκε να πει στον 12χρονο γιο της ότι δεν μπορεί να βγει με τους φίλους του επειδή δεν έχει χρήματα για το φαγητό.
«Ένιωσα άσχημα. Πραγματικά, πολύ άσχημα», είπε και συμπλήρωσε «δεν θα το έκανα ποτέ αυτό στο παρελθόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης