Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι συμψηφισμοί «τρώνε» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος - Το πρώτο κύμα με... 20.000 φορολογούμενους

Οι συμψηφισμοί «τρώνε» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος  - Το  πρώτο κύμα με... 20.000 φορολογούμενους
Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο επόμενος κεντρικός συμψηφισμός θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα
Σχετικά Άρθρα
Σε μαζικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές από ΕΝΦΙΑ ή με άλλα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο προχώρησε η ΑΑΔΕ βελτιώνοντας σε ταμειακή βάση την εικόνα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος γύρος των συμψηφισμών αφορά 20.000 φορολογούμενους για τους οποίους το συνολικό ποσό της επιστροφής του φόρου εισοδήματος ανήλθε σε 5 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι ο επόμενος κεντρικός συμψηφισμός θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα. Παράλληλα η ΑΑΔΕ συνεχίζει να επιστρέφει κάθε εβδομάδα το φόρο εισοδήματος στους δικαιούχους που δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει «μπλοκαριστεί» η φορολογική ενημερότητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής 119.839 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 28,27 εκατ. ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη έγινε μια ακόμη εβδομαδιαία επιστροφή φόρου εισοδήματος καθώς η ΑΑΔΕ πλήρωσε 34.761 φορολογούμενους οι οποίοι συνολικά είδαν στον λογαριασμό τους το ποσό των 6,865 εκ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και δικαιούνται επιστροφή ανέρχονται σε 201.918.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έχει αλλάξει το τοπίο στις επιστροφές καθώς αν κάποιος φορολογούμενος υποβάλλει φορολογική δήλωση και έχει οφειλή από ΕΝΦΙΑ, αλλά ταυτόχρονα είναι επιλέξιμος για επιστροφή φόρου, τότε οι δύο αυτές αξιώσεις συμψηφίζονται. Στην περίπτωση αυτή, η επιστροφή φόρου μειώνεται κατά το ποσό των οφειλόμενου ΕΝΦΙΑ και το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο. Ήδη το ποσοστό της άμεσης επιστροφής φόρου εισοδήματος στους δικαιούχους από 73% που ήταν την περασμένη εβδομάδα έχει υποχωρήσει στο 59,9%

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.080.412 φορολογικές δηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

- Το 53,85% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 581.802 είναι μηδενικά.

- Το 29,1% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 314.399 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 246,59 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 784 ευρώ.

- Για το 17,05% των φορολογουμένων ή για 184.210 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 67,350 εκατ. ευρώ δηλαδή 366 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.

- Συνολικά το 70,9% των φορολογούμενων που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2024. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης