Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τα χρέη στον Εξωδικαστικό - Τα κόκκινα επιδεινώθηκαν κατά 1,3 δισ. και τα ενήμερα κατά 200 εκατ. ευρώ

Αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ τα χρέη στον Εξωδικαστικό - Τα κόκκινα επιδεινώθηκαν κατά 1,3 δισ. και  τα ενήμερα κατά 200 εκατ. ευρώ
Μόλις το 1% των οφειλετών δεν αποδέχθηκε τη ρύθμιση και αντιστοιχεί στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

«Φουσκώνει» το ποτάμι των οφειλετών προς τις τράπεζες, servicersκαι Δημόσιο. 
Μόνο σε ένα μήνα τα χρέη προς  ρύθμιση αυξήθηκαν κατά 2,4 δισ  ευρώ με το συνολικό ποσό των χρεών να εκτοξεύεται στα 18,1 δισ  ευρώ στα τέλη Απριλίου από 15,7 δισ ευρώ του Μαρτίου. 
Τα  στοιχεία  προέρχονται από την Ειδική  Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και είναι αναρτημένα στη ιστοσελίδα  της, τα οποία  επιβεβαιώνουν την οδυνηρή θέση που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων τα οποία δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της  αποπληρωμής των δανείων.  
Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών χάρη στις πρόσφατες  πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομιών και υλοποιεί η Ειδική Γραμματέας Θεώνη Αλαμπάση έκαναν πιο φιλικό μηχανισμό προς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία ανακάλυψαν ότι ο Μηχανισμός  είναι το μοναδικό τους καταφύγιο για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων. 
Η Ειδική Γραμματέας κα Θεώνη Αλαμπάση λέει ότι η αύξηση των  αιτήσεων επιβεβαιώνει την καθημερινή δουλειά που γίνεται από τη  συγκεκριμένη Γραμματεία για την υποστήριξη των οφειλετών και σημειώνει ότι  η αυξημένη συμμετοχή  ανεβάζει το συνολικό ποσό των οφειλετών.    

Ειδικότερα: 

Στα τέλη Απριλίου ο αριθμός των οριστικών αιτήσεων ανήλθε σε 1823 από 1214 που ήταν στα  τέλη Νοεμβρίου. 
Οι αιτήσεις ένταξης από 5.109 του Μαρτίου μειώθηκαν σε 4.110 έναν μήνα αργότερα. 
Στο πρώτο στάδιο της αίτησης είναι το 53% και αντιπροσωπεύουν  δάνεια ύψους 9,6 δις ευρώ. 
Στο δεύτερο στάδιο της αίτησης είναι το 26% των οφειλετών με χρέη  4,7 δισ ευρώ και στο τελικό στάδιο πριν χαρακτηριστούν ολοκληρωμένες είναι το 21% ύψους 3,8 δις. ευρώ .

Η αύξηση των κόκκινων δανείων σε διάστημα ενός μήνα ήταν σημαντική. Τον Μάρτιο από τα 7, δισ. ευρώ ανέβηκαν στα 8,3 δισ ευρώ. Τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ σε 30 ημέρες. Από 3,4 δισ ευρώ ενισχύθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. 
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός  ότι και οι ενήμεροι οφειλέτες ζητούν την προστασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού  Ρύθμισης Οφειλών με το ύψος των ενήμερων δανείων  για προστασία ανήλθε στο 1,3 δισ ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Οι ρυθμίσεις οφειλών - Μόλις το 1% δεν την αποδέχθηκε

Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι  οφειλέτες έχουν αποδεχθεί  ρυθμίσεις  οφειλών  ύψους 2,1 δισ ευρώ εκ των οποίων  τα 570 εκατ. ευρώ παραμένουν σε εκκρεμότητα  με το τελικό ποσό ρύθμισης να ανέρχεται σε 1,54 δισ  ευρώ. 
Μόλις  το 1% των οφειλετών δεν αποδέχθηκε τη ρύθμιση και αντιστοιχεί στο ποσό των 16 εκατ. ευρώ. 
Ο μέσος όρος ρύθμισης Οφειλών έχει ανέλθει σε 333.000 ευρώ. 
Ωστόσο  οι ρυθμοί των ρυθμίσεων  φαίνεται ότι δεν ικανοποιούν διότι το σύνολο των αιτήσεων προς ρύθμιση αντιστοιχεί στο ποσό των 18,1 δις ευρώ  ενώ μέχρι σήμερα  έχουν  ρυθμιστεί  το ποσό  των 2,1  δισ. ευρώ  Η καθυστέρηση  οφείλεται και στις δύο πλευρές. Η πλευρά των αιτούντων δεν έχει φτάσει στην ολοκλήρωση της αίτησης. 
Μέχρι σήμερα η αξία  των χρεών στο τελικό στάδιο για ρύθμιση είναι 3,8 δισ ευρώ και έχουν ρυθμιστεί ποσά αξίας 1,5 δις  ευρώ.   

Η γεωγραφία των οφειλετών

Η περιοχή της Αττικής  καλύπτει οφειλέτες  με χρέη ύψους  4,9 δις  ευρώ,  η Κεντρική Μακεδονία με 2,3 δισ ευρώ,  η Κρήτη  με 1,4 δις ευρώ,  το Ν. Αιγαίο με 1,1  δις  ευρώ και  η Θεσσαλία με 1 δις. ευρώ.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος 

ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης