Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καραμούζης (Grant Thornton): Τα παιδαριώδη λάθη και οι πρωτοφανείς παραλήψεις των αρχών στις ΗΠΑ κλυδωνίζουν τις περιφερειακές τράπεζες

Καραμούζης (Grant Thornton): Τα παιδαριώδη λάθη και οι πρωτοφανείς παραλήψεις των αρχών στις ΗΠΑ κλυδωνίζουν τις περιφερειακές τράπεζες
Αυτό που συμβαίνει με εκατοντάδες μικρομεσαίες τράπεζες στις ΗΠΑ είναι πρωτοφανής αποτυχία της εξωτερικής/εσωτερικής εποπτείας
Για τις τεράστιες ζημίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες μίλησε ο επικεφαλής της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι στην Ευρώπη οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.
Κατά τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει με εκατοντάδες μικρομεσαίες τράπεζες στις ΗΠΑ είναι πρωτοφανής αποτυχία της εξωτερικής/εσωτερικής εποπτείας.
Στην επιδίωξη του κέρδους, απέκτησαν δισ. μακροχρόνια στεγαστικά δάνεια/ομόλογα σταθερού επιτοκίου, χρηματοδοτούμενα από βραχυχρόνιες καταθέσεις.
Προφανώς, δεν κάλυψαν τον κίνδυνο επιτοκίου για να αυξήσουν τα κέρδη, η εποπτεία έκανε παιδαριώδη λάθη και παραλήψεις πρωτοφανείς για τις ΗΠΑ και όταν ανέβηκαν τα επιτόκια, οι ζημιές είναι τεράστιες.
Μόνο από τα ομόλογα εκτιμάται ότι χάνουν 1,8 τρισ. δολάρια.
Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, προειδοποιεί ο Καραμούζης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κατάσταση δεν ισχύει στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα.
Το ενεργητικό των τραπεζών αποτελείται κυρίως από δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη κινδύνου της έκθεσης σε ομόλογα και η εποπτεία από τον SSM είναι αποτελεσματικότερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης