Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αirbnb: Λογαριασμός - «προκάτ» για τους «ξενοδόχους» από το 2024 - Εξπρές διασταυρώσεις

Αirbnb: Λογαριασμός - «προκάτ» για τους «ξενοδόχους» από το 2024 - Εξπρές διασταυρώσεις
Με το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα
Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός στα Αirbnb με το νέο μνημόνιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που θα υπογράψει η ΑΑΔΕ με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι η αποκάλυψη των πραγματικών εισοδημάτων καθώς από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 τα στοιχεία αυτά θα είναι προσυμπληρωμένα.

Πλήρης φάκελος

Με το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ τον πλήρη φάκελο για τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους.
Ετσι ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει αναλυτική εικόνα για το προφίλ των «ξενοδόχων» με τη μέθοδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα όσοι εντοπίζονται να κρύβουν ακίνητα και εισοδήματα να αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες συν τις καμπάνες με τα πρόστιμα από την εφορία που φτάνουν έως 20.000 ευρώ.

Εξπρές διασταυρώσεις

Η διαβίβαση των νέων στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO θα ξεκινήσει από φέτος ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις εξπρές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την προσυμπλήρωσή τους στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης που υποβάλλουν οι υπόχρεοι.
Τονίζεται ότι οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά όχι κλειδωμένοι, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα για παρεμβάσεις με στόχο την ορθή απεικόνιση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2024.

Εισοδήματα 530 εκατ. ευρώ

Η ακτινογραφία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ δείχνει ότι το 2022 δηλώθηκαν εισοδήματα 530 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ο πήχης θα ανέβει πάνω από τα 550 εκατ. ευρώ.
Επίσης, από τις διασταυρώσεις στα 140.000 ακίνητα που είναι δηλωμένα στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής» της ΑΑΔΕ προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:
- Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
- Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα, οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
- Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
- 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων πιάστηκαν τον περασμένο χρόνο να έχουν αποκρύψει εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ.
Οι 200 από τις «χρυσές βίλες» είχαν έδρα τη Μύκονο, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα ξέχασε να δηλώσει εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.
Οι έλεγχοι για μαύρα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ενταθούν μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων, με τη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών εργαλείων από τους ελεγκτές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης