Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε υψηλά 12 μηνών

ΙΟΒΕ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σε υψηλά 12 μηνών
Οριακή επιδείνωση προσδοκιών λόγω μικρής κλιμάκωσης των αποθεμάτων στη Βιομηχανία
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται εκ νέου μετά τη μικρή πτώση του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις 108,8 μονάδες τον Απρίλιο από 107,0 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Είναι το υψηλότερο σημείο του δείκτη κατά τους τελευταίους 12 μήνες.
Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς στους υπόλοιπους τομείς οι μεταβολές ήταν πτωτικές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται.
Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, φαίνεται πως κυριαρχεί η αρνητική επίδραση από τη συνεχιζόμενη, αν και λιγότερο έντονα, τάση αύξησης τιμών στα τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά.
Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο φέτος η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όρου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο συνολικό δείκτη του οικονομικού κλίματος.
Ενόψει των επικείμενων εκλογών, φαίνεται πως στην οικονομία κυριαρχούν συνολικά θετικές προσδοκίες, όμως υπάρχει ταυτόχρονα μια στάση αναμονής ενόψει της οικονομικής πολιτικής που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά και των υπολοίπων δεδομένων σε ένα ευμετάβλητο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση διατηρήθηκε αμετάβλητο, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα ενισχύθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρέμειναν στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα .
- στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ αντίθετα οι έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων βελτιώνονται σημαντικά.
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης ενισχύθηκαν αισθητά.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν ελαφρά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα εξασθένισαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Οριακή επιδείνωση προσδοκιών λόγω μικρής κλιμάκωσης των αποθεμάτων στη Βιομηχανία

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία εξασθένησε οριακά τον Απρίλιο, στις 108,9 μονάδες, από 109,2 μονάδες τον Μάρτιο, στην τρίτη πάντως υψηλότερη επίδοση του τελευταίου έτους. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση διατηρήθηκε αμετάβλητο όπως και το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, ενώ το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε ελαφρώς.

Αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, διατηρήθηκε στις -8 μονάδες τον Απρίλιο με το 21% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 13% (από 16%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό στις +30 μονάδες, με το 43% των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 13% (από 11%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύεται στις +6 μονάδες, με το 19% (από 18%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν κυρίως ανοδικές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια στις +17 (από +22) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού υποχώρησαν οριακά (-19 από -20 μονάδες), ενώ παράλληλα, οι προβλέψεις για εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν σημαντικά στις +8 μονάδες (από -3).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +31 μονάδες από +37, με το 45% (από 48%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 14% (από 11%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίθετα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκε σημαντικά στις +25 (από +9) μονάδες, με το 16% (από 23%) των ερωτηθέντων να προβλέπει μείωσή τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν οριακά στους 4,7 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού παράλληλα να εξασθενεί στο 73,4%, από 75,4% τον Μάρτιο.
ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση υποχώρησε αισθητά στις +3 (από +9) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης να εξασθενεί στο 11% (από 18%), αλλά και ένα 3% (από 9%) να αναμένει μείωσή της.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε στις +3, με το 15% (από 24%) να εξακολουθεί να αναμένει αύξηση τους.
θ) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 39% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, το 27% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 8% την ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το 11% άλλους συγκυριακούς λόγους.
ι) Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων βελτιώθηκαν έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την αγορά της ΕΕ (+11 από +3 μον. ο δείκτης) και τις λοιπές αγορές (+14 από +3 μον. το ισοζύγιο), ενώ ως προς την εγχώρια αγορά υποχώρησαν οριακά (+8 μον. ο δείκτης από +9 μον.).
κ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφηκε αισθητή ενίσχυση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Ιανουαρίου ως προς τις βαλκανικές χώρες (+7 από -6 μονάδες), ηπιότερη ως προς την ΕΕ (+22 από +13 μον.) ενώ στις λοιπές χώρες οι προβλέψεις διατηρήθηκαν αμετάβλητες στις +27 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Απρίλιο το 53% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 56% τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης