Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι νέοι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό και πλεονάσματα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - Το ΑΕΠ 2,3% και ο πληθωρισμός 4%

Οι νέοι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό και πλεονάσματα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας - Το ΑΕΠ 2,3% και ο πληθωρισμός 4%
Αποστέλλεται Κυριακή 30 Απριλίου το απόγευμα στην Κομισιόν
Επί τα βελτίω αναθεωρεί η κυβέρνηση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2023 με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που αποστέλλεται Κυριακή απόγευμα στην Κομισιόν.
Την ίδια στιγμή τίθενται «ανώτερες οροφές» στις δαπάνες με στόχο την δραστική συμπίεση τους που προβλέπει το βασικό σενάριο για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 0,7% του ΑΕΠ.

Στο 2,3% η ανάπτυξη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος για το ρυθμό ανάπτυξης φέτος αναθεωρείται προς τα πάνω στο 2,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8% με κινητήριες δυνάμεις την ισχυρή άνοδο του τουρισμού, των επενδύσεων και των εξαγωγών ενώ για το 2024 προβλέπεται οριακή επιτάχυνση στο 2,5%.
Πηγή του οικονομικού επιτελείου γνώση τόνιζε χαρακτηριστικά ότι λόγω της αβεβαιότητας και του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις για τη μεγέθυνση της οικονομίας χωρίς να αποκλείουμε ανάλογα με τις εξελίξεις καλύτερες επιδόσεις.

Αποκλιμάκωση πληθωρισμού

Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρά τις υψηλές ταχύτητες τω τιμών στα τρόφιμα εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στη περιοχή του 4,5% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024 και στο 2,2% το 2025.
Επισημαίνεται ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,6% από 6,1% τον Φεβρουάριο και 7% τον Ιανουάριο και όλα δείχνουν ότι περνάει σε τροχιά σταθερής αποκλιμάκωσης μετά την εκρηκτική αύξηση το 2022.
Βέβαια οι ανατιμήσεις στην ομάδα των τροφίμων εξακολουθούν να τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς πάνω από 14% ενώ σε βασικά είδη ξεπερνούν το 23% διευρύνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στο δημοσιονομικό πεδίο ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 παραμένει στο 0,7% του ΑΕΠ με αρμόδιους παράγοντες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο πλεόνασμα λόγω των αισθητά καλύτερων σε σχέση με τις προβλέψεις επιδόσεων το 2022 καθώς ο προϋπολογισμός έκλεισε με οριακό πλεόνασμα 0,1% έναντι εκτίμησης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Για το 2024 θα απαιτηθεί εκτεταμένη δημοσιονομική προσαρμογή καθώς ο στόχος για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2% του ΑΕΠ για να διαμορφωθεί στο 2,2% από το 2025 και μετά.

Νέες διαπραγματεύσεις

Ωστόσο ο τελικός μεσοπρόθεσμος στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που αναμένεται να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο το Φθινόπωρο.
Το θέμα του Συμφώνου θα συζητηθεί στις συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, σήμερα και αύριο στη Στοκχόλμη μέσα σε ένα χαμηλό βαρομετρικό καθώς υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από την Γερμανία και τους δορυφόρους της ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι «γραμμένοι σε πέτρα» και δεν αλλάζουν ειδικά μετά τις δίδυμες κρίσεις.
Στα υπόλοιπα μεγέθη το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα προβλέπει για το δημόσιο χρέος ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται θα διαμορφωθεί φέτος στο 162% για να μειωθεί περαιτέρω το 2024 στο 155% ενώ η ανεργία θα κατέλθει στο 11,8% το 2023 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2026 και σε κάτω από το 8% το 2027.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης