Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Διπλό crash test από Eurostat και S&P - Τέλος οι γενναιόδωρες πολιτικές... στο 168% το χρέος προς ΑΕΠ

Ελληνική οικονομία: Διπλό crash test από Eurostat και S&P - Τέλος οι γενναιόδωρες πολιτικές... στο 168% το χρέος προς ΑΕΠ
Σε περίπτωση που ο αμερικανικός οίκος δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση οι προβολείς θα στραφούν στις επόμενες δύο αξιολογήσεις.
Σε διπλή αξιολόγηση υποβάλλεται σήμερα η ελληνική οικονομία.
Την αρχή θα κάνει η Eurostat με τις ανακοινώσεις για το έλλειμμα και το χρέος του 2022 για να πάρει σειρά η S&P η οποία αργά το βράδυ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Πιθανότητες

Οι πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα είναι 50 - 50 και σε περίπτωση που ο αμερικανικός οίκος δεν προχωρήσει σε αναβάθμιση οι προβολείς θα στραφούν στις επόμενες δύο αξιολογήσεις.
Συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου από την Fitch, δηλαδή στο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής κάλπης και στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS.

Βαρόμετρο

Βαρόμετρο για τους οίκους θα αποτελέσουν οι σημερινές ανακοινώσεις από την Eurostat όπου τα νέα από αυτό το μέτωπο αναμένεται να είναι παραπάνω από θετικά καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 έκλεισε με μηδενικό έλλειμμα ή με οριακό πλεόνασμα ( σ.σ. όπως έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής) έναντι στόχου για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Εξέλιξη που κάνει ευκολότερη τη φετινή διαδρομή για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ, όχι όμως και του χρόνου καθώς η χώρα επιστρέφει στην υποχρέωση για υψηλά πλεονάσματα αφού σύμφωνα με την Κομισιόν ο πήχης δεν μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ετήσιες δαπάνες για τους τόκους.

Γενναιόδωρες πολιτικές τέλος

Στο υπουργείο Οικονομικών έτρεφαν ελπίδες για κάτι οτιδήποτε καλύτερο από αυτό το ποσοστό, αλλά για τους θεσμούς προέχει η δημοσιονομική σύσφιγξη που θα οδηγήσει στην εκπλήρωση των στόχων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.
Επομένως γενναιόδωρες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν είναι εξαιρετικά δύσκολο να χωρέσουν στο μέλλον με την άρση της ρήτρας διαφυγής.

Δημόσιο χρέος

Στο μέτωπο του δημόσιου χρέους η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία θα επιβεβαιώσει τη βουτιά-ρεκόρ των 25 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ στο δημόσιο χρέος - από το 194,5% το 2021 σε 168,9% το 2022 (σ.σ ενδεχομένως και χαμηλότερα) και στο 159,3% του ΑΕΠ το 2023 - λόγω της ώθησης που έλαβε η οικονομία μέσω των κυμάτων της ακρίβειας.
Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται, αλλά οι υψηλές τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ παγιώνονται.
Ως απόλυτο μέγεθος το δημόσιο χρέος παραμένει «τρομακτικό», καθώς από 353,4 το 2021 αυξήθηκε στα 355 δισ. ευρώ το 2022, ενώ το 2023 θα σκαρφαλώσει στα 357 δισ. ευρώ.
Τα μόνα θετικά στα χαρακτηριστικά του δημόσιου χρέους είναι ότι έχει μέση διάρκεια 20 ετών, σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης