Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θα υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα - Πάρτι έως 16% που θα ξεφουσκώσει στο χρηματιστήριο, αμετάβλητα τα ομόλογα

Θα υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα - Πάρτι έως 16% που θα ξεφουσκώσει στο χρηματιστήριο, αμετάβλητα τα ομόλογα
To βασικό σενάριο είναι ότι η Standard and Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές στις 21 Απριλίου και στις 20 Οκτωβρίου να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Η ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι απόδειξη προεξόφλησης ότι μετριάζεται το πολιτικό ρίσκο και οι επενδυτές ποντάρουν ότι θα υπάρξει κυβέρνηση είτε από τον πρώτες κάλπες στις 21 Μαίου είτε στις 2 Ιουλίου.
Εφόσον η εκτίμηση αυτή όσο πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών στις 21 Μαίου μετατρέπεται σε βεβαιότητα τόσο ο μηχανισμός της προεξόφλησης θα ενισχύεται.
Οι εκλογές όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά θα κριθούν στις 5 Μαίου 2023 στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου αφού το Εθνικό κόμμα Έλληνες εάν κατέλθει στις εκλογές καταστρέφει όλους τους σχεδιασμούς.
Εάν τα μαγειρέματα και οι δωροδοκίες κυριαρχήσουν όπως συμβαίνει στην σάπια ελληνική πολιτική πραγματικότητα, τότε μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ από τις 21 Μαίου ή ο Μητσοτάκης να πειραματιστεί το σενάριο αυτοδυναμίας στις 2 Ιουλίου 2023.

Τι θα σηματοδοτήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης;

Εάν υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαίου με συγκυβέρνηση σενάριο όχι απίθανο με βάση τις προκλητικές μεθοδεύσεις στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου… το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να δει μια άνοδο 16% τους επόμενους μήνες έως τις 1.270 με 1.300 μονάδες.
Εάν και υπήρξαν αναφορές ότι στις 21 Απριλίου 2023 η Standard and Poor’s θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα θα θεωρείτο προκλητική παρέμβαση στις εκλογές… αν και πολλοί ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι κάνει η Standard and Poor’s.
To βασικό σενάριο είναι ότι η Standard and Poor’s μπορεί να αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές στις 21 Απριλίου 2023 και στις 20 Οκτωβρίου να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Να τονιστεί ότι η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα BB+ με ουδέτερες προοπτικές.
Για τις μετοχές θα ξεχωρίσουν εκ νέου οι τράπεζες, με προοπτική π.χ. η Eurobank στα 1,45 ευρώ, η ΔΕΗ πάνω από τα 9 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 31 ευρώ.
Ειδικά οι τράπεζες θα πάρουν σε βάθος 12 μηνών άλλα 3-4 δισεκ. ευρώ σε αξία στο χρηματιστήριο...ωστόσο το 16% ανόδου της αγοράς αφορά το ορατό διάστημα λίγων μηνών 
Το πάρτι ανόδου 16% λόγω σχηματισμού κυβέρνησης ωστόσο προβλέπουμε ότι θα ξεφουσκώσει ή θα ατονήσει στην πορεία γιατί απλά τα ωραία πράγματα κρατούν λίγο…
Η ελληνική κανονικότητα εμφανίζεται ωραιοποιημένη αλλά κρύβει το άσχημο πρόσωπο της…

Γιατί δεν θα υπάρξουν μεταβολές στα ομόλογα;

Καλλιεργείται λανθασμένα από ορισμένους ότι η Ελλάδα όποτε αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα θα… γίνει Πορτογαλία στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ωστόσο υπάρχουν δύο χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα η Κύπρος και η Ιταλία αλλά… παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις από την Πορτογαλία.
Τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν κοντά στην Ιταλία, π.χ. σήμερα το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,25% όσο περίπου και τα ιταλικά ομόλογα και της Κύπρου 3,95% αλλά μακριά από την Πορτογαλία που το 10ετές ομόλογι της έχει απόδοση 3,21%...
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις εκθέσεις βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει μη βιώσιμο οπότε δεν πληρεί τα κριτήρια να πλησιάσει την Πορτογαλία.
Θα υπάρξουν ανακατανομές σε νέους επενδυτές, θα τοποθετηθούν νέοι επενδυτές που λόγω της απουσίας investment grade δεν μπορούσαν να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα και τίποτε άλλο…
Αυτά τα περί εθνικού στόχου η επενδυτική βαθμίδα είναι αέρας κοπανιστός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης