Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν 102 εκατ. ευρώ από Airbnb και δεν τα δήλωσαν

Εφορία: 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπραξαν 102 εκατ. ευρώ από Airbnb και δεν τα δήλωσαν
Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι που διενήργησε η ΑΑΔΕ το 2022
Σχετικά Άρθρα
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα Airbnb με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει στροφές «χτενίζοντας» τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά τους 73.258 ιδιοκτήτες ακινήτων που πιάστηκαν στα δίχτυα το 2022 αποκρύπτοντας εισοδήματα 102 εκατ. ευρώ.
Μετά τα e mail από την Ανεξάρτητη Αρχή οι τελευταίοι αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν υποβάλλοντας τροποιητικές δηλώσεις στην Εφορία με τα πραγματικά εισοδήματα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ενώ για 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO την απενεργοποίηση τους.
Επισημαίνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η ΑΑΔΕ είχε εντοπίσει δεκάδες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών που μισθώνονταν έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών με πάνω από 10.000 ημερησίως τα οποία δεν δηλώνονταν στην Εφορία.
Σύμφωνα με πηγές της φορολογικής διοίκησης αξιοποιώντας τα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, τα sites καθώς και πληροφορίες από τρίτους θα γίνουν έλεγχοι σε όλες τις νησιωτικές περιοχές.
Όσον αφορά στα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις οι έλεγχοι θα είναι σε βάθος και διαρκείς.
Στο πλαίσιο αυτό εκτός του ότι θα ελεγχθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα του προηγούμενου έτος μέσω έξυπνων εργαλείων κάθε μήνα οι ελεγκτικές αρχές θα αναζητούν στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τα στοιχεία των κρατήσεων στο Μητρώο.
Με το τζίρο να ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ ο φοροελεγκτικός μηχανισμός σχεδιάζει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπίσει όσους αποκρύβουν από την εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τότε αποστέλλονται στις Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» και οι ιδιοκτήτες καλούνται στην εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι όσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσουν πριν την οριστικοποίηση των δηλώσεων υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:
– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται (10.000 ευρώ) για τη δεύτερη παράβαση.
Για κάθε επόμενη παράβαση, από την τρίτη και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης