Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο +2,6% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 το ΔΝΤ - Παγκόσμια ανησυχία για τις τράπεζες

Στο +2,6% βλέπει την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2023 το ΔΝΤ - Παγκόσμια ανησυχία για τις τράπεζες
Στο 4% ο πληθωρισμός, στο 11,2% η ανεργία στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΔΝΤ
Σαφή πτωτική τροχιά θα έχει η οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την διετία 2023 - 2024 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τοποθετεί τον ρυθμό στο 2,6% φέτος και στο 1,5% το 2024.
Πτωτική θα είναι και η τροχιά του πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να πέσει στο 2,9% το 2024 από 4% το 2023, ενώ η ανεργία θα βελτιωθεί στο 10,4% από 11,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με το World Economic Outlook.
Όσον αφορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται στο 8% του ΑΕΠ το 2023 και στο 6% του ΑΕΠ το 2024.

1_134.JPG
Χρηματοπιστωτικές ανησυχίες

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται και πάλι σε μια εξαιρετικά αβέβαιη στιγμή, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, με τις σωρευτικές επιπτώσεις των δυσμενών κλυδωνισμών των τελευταίων τριών ετών -κυρίως της πανδημίας COVID-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία- να εκδηλώνονται με απρόβλεπτους τρόπους.
Υποκινούμενος από τη συσσωρευμένη ζήτηση, τις παρατεταμένες διαταραχές της προσφοράς και τις εκτοξεύσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι σε πολλές οικονομίες, οδηγώντας τις κεντρικές τράπεζες σε επιθετική σύσφιξη για να τον επαναφέρουν στους στόχους τους και να διατηρήσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό σταθερές.
Αν και οι κεντρικές τράπεζες επικοινώνησαν τις προθέσεις τους για ταχεία αύξηση των επιτοκίων και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να τεθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο, αναδείχθηκαν εποπτικά και ρυθμιστικά κενά και υλοποιήθηκαν κίνδυνοι που αφορούν συγκεκριμένες τράπεζες, εγείροντας ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η γενικά ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και να προσαρμοστούν ομαλά.
Ωστόσο, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη συνέχιση των εξαιρετικά χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων των προηγούμενων ετών δέχτηκαν έντονη πίεση, καθώς αποδείχθηκαν είτε απροετοίμαστα είτε ανίκανα να προσαρμοστούν στον ταχύ ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.
Οι απροσδόκητες χρεοκοπίες δύο εξειδικευμένων περιφερειακών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα Μαρτίου 2023 και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse -μια τράπεζα παγκόσμιας σημασίας- αναστάτωσαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τους καταθέτες τραπεζών και τους επενδυτές να επανεκτιμούν την ασφάλεια των διαθεσίμων τους και να απομακρύνονται από ιδρύματα και επενδύσεις που θεωρούνται ευάλωτες.
Η απώλεια της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse οδήγησε σε μεσολάβηση για την εξαγορά της.
Οι ευρείς δείκτες μετοχών σε όλες τις μεγάλες αγορές έχουν υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που είχαν πριν από την αναταραχή, αλλά οι τραπεζικές μετοχές έχουν δεχθεί ακραίες πιέσεις.
Παρά τις ισχυρές δράσεις πολιτικής για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα και την καθησύχαση των αγορών, ορισμένοι καταθέτες και επενδυτές έχουν γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε οποιαδήποτε είδηση, καθώς δυσκολεύονται να διακρίνουν το εύρος των ευπαθειών στις τράπεζες και τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιπτώσεις τους στη βραχυπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.
Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί, γεγονός που είναι πιθανό να συνεπάγεται μείωση του δανεισμού και της δραστηριότητας, εάν επιμείνουν, προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Σημάδια σταθεροποίησης

Πριν από τις πρόσφατες αναταράξεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, η δραστηριότητα στην παγκόσμια οικονομία είχε δείξει αρχόμενα σημάδια σταθεροποίησης στις αρχές του 2023 μετά τους δυσμενείς κλυδωνισμούς του περασμένου έτους.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος προκάλεσαν σοβαρά σοκ στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας και εμπορικές διαταραχές, προκαλώντας την έναρξη ενός σημαντικού αναπροσανατολισμού και προσαρμογής σε πολλές οικονομίες.
Την ίδια ώρα, εμφανίστηκαν και εξαπλώθηκαν ευρέως πιο μεταδοτικά στελέχη COVID-19.
Τα κρούσματα επηρέασαν ιδιαίτερα τη δραστηριότητα σε οικονομίες στις οποίες οι πληθυσμοί είχαν χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας και στις οποίες εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα αποκλεισμού, όπως στην Κίνα.
Αν και οι εξελίξεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη, η δραστηριότητα σε πολλές οικονομίες εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντανακλώντας συνήθως ισχυρότερες από τις αναμενόμενες εγχώριες συνθήκες.
Οι αγορές εργασίας στις προηγμένες οικονομίες -κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες- παρέμειναν πολύ ισχυρές, με τα ποσοστά ανεργίας να είναι ιστορικά χαμηλά.
Ακόμα κι έτσι, η εμπιστοσύνη παραμένει υποτονική σε όλες τις περιοχές σε σύγκριση με το πού βρισκόταν στις αρχές του 2022, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναζωπύρωση του COVID-19 το δεύτερο τρίμηνο.

Οι προοπτικές

Με την πρόσφατη αύξηση της μεταβλητότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους πολλαπλούς δείκτες που δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, η ομίχλη γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχει πυκνώσει.
Η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η ισορροπία των κινδύνων έχει μετατοπιστεί σταθερά προς τα κάτω, όσο ο χρηματοπιστωτικός τομέας παραμένει ασταθής.
Οι κύριες δυνάμεις που επηρέασαν τον κόσμο το 2022 - η σφιχτή νομισματική στάση των κεντρικών τραπεζών για την καταπράυνση του πληθωρισμού, τα περιορισμένα δημοσιονομικά αποθέματα για την απορρόφηση των κραδασμών εν μέσω ιστορικά υψηλών επιπέδων χρέους, οι αιχμές των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και ο γεωοικονομικός κατακερματισμός με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και το οικονομικό άνοιγμα της Κίνας - φαίνεται ότι είναι πιθανό να συνεχιστούν και το 2023.
Όμως αυτές οι δυνάμεις επικαλύπτονται τώρα από νέες ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και αλληλεπιδρούν με αυτές.
Μια σκληρή προσγείωση -ιδιαίτερα για τις προηγμένες οικονομίες- έχει γίνει ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολες ανταλλαγές για να μειώσουν τον κολλώδη πληθωρισμό και να διατηρήσουν την ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης