Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός - Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα

Στουρνάρας: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός - Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα
Ο διοικητής της ΤτΕ προειδοποίησε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες για την επόμενη κυβέρνηση απ’ ό, τι από τη σημερινή
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ωστόσο θα υπάρξουν επιπλέον οφέλη. Μάλιστα, απαντώντας στα σενάρια των τελευταίων ημερών, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε -μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8- ότι η χώρα είναι πολύ κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. «Χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί, οι προγραμματικές της δηλώσεις να είναι τέτοιες που θα ωθήσουν τους οίκους αξιολόγησης να δώσουν αυτή την παραπάνω επενδυτική βαθμίδα» είπε χαρακτηριστικά.
«Οι αγορές το έχουν τιμολογήσει ήδη στις τιμές των ομολόγων, δηλαδή στα επιτόκια των ομολόγων. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν την πάρουμε, δεν θα έχουμε πρόσθετα οφέλη. Θα διευρυνθεί πάρα πολύ η επενδυτική βάση, δηλαδή διάφορα ταμεία, funds τα οποία σήμερα στο καταστατικό τους έχουν ως περιορισμό να μην επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, εάν η Ελλάδα πάρει επενδυτική βαθμίδα αυτός ο περιορισμός θα αρθεί, άρα θα έχουμε νέα εισροή κεφαλαίων για επενδύσεις, για δάνεια. Άρα το όφελος θα είναι πολύ μεγάλο» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οι εκλογές

Σημειώνοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα τα προηγούμενα χρόνια και πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, καθώς έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Στουρνάρας, εξέφρασε την άποψη πως το σημαντικότερο πρόβλημα, μετά τις εκλογές, θα είναι μια κυβέρνηση χωρίς την απαραίτητη αποφασιστικότητα στο να πάρει η χώρα επενδυτική βαθμίδα εάν δεν την έχει πάρει μέχρι τότε, δεύτερον, στο να λάβει τις απαραίτητες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα χρειαστεί για τον επόμενο προϋπολογισμό και τρίτον, να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η εκτίμησή του, πάντως είναι ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει κυβέρνηση η οποία θα πάρει αποφάσεις.

«Όλοι έχουν πάρει το μάθημα τους»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να κυβερνηθεί η χώρα με πολιτικές που μπορεί να την οδηγήσουν ξανά στα βράχια, ο κ. Στουρνάρας, επισήμανε ότι τα ίδια τρία κόμματα τα οποία είναι στην επικαιρότητα σήμερα όσον αφορά στις εκλογές και τα τρία διηύθυναν τη χώρα κατά τη διάρκεια των μνημονίων και πήραν τα απαραίτητα μέτρα που χρειάστηκαν για να σωθεί η χώρα.
«Άρα μου είναι αδιανόητο ότι τα κόμματα αυτά θα πράξουν σήμερα κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έπραξαν όταν οι κίνδυνοι ήταν πολύ μεγάλοι» σημείωσε.
Επιπλέον δεν απέκλεισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκτροχιασμού, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που προανέφερε. «Θεωρώ μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Κανένα κόμμα όταν βρεθεί στην εξουσία δεν θα διανοηθεί να μην φερθεί υπεύθυνα. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και βασίζεται στην εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή των τελευταίων 10 ετών. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε πάρει το μάθημά μας από ατυχείς επιλογές δημοσιονομικής φύσεως του παρελθόντος» συμπλήρωσε.

Δύσκολες οι μακροοικονομικές συνθήκες

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προειδοποίησε ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι δυσκολότερες για την επόμενη κυβέρνηση απ’ ό, τι από τη σημερινή, διότι τα επιτόκια είναι υψηλότερα, θα υπάρξει ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολες μέρες, θα είναι το περιβάλλον δυσκολότερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ημέρες μας θα είναι πιο δύσκολες» είπε χαρακτηριστικά.

Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια

Σε ό,τι αφορά στο πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων στα στεγαστικά, ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για προτάσεις των τραπεζών και όχι για πολιτική παρέμβαση, επομένως προς το συμφέρον τους λαμβάνεται η απόφαση, ανέφερε ότι αυτά που διαβάζει, «είναι λελογισμένα». «Δηλαδή, τη στιγμή που τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη και οι τράπεζες διαβλέπουν και αυτές ότι πλησιάζουμε στο τέλος των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της νομισματικής πολιτικής, νομίζω ότι η κίνηση αυτή είναι λελογισμένη και προστατεύει τα χαρτοφυλάκιά τους από την περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων. Διότι τα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι οποίες λογικά περνάνε στις αυξήσεις των δανείων τους και επιβαρύνουν τις τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις» συμπλήρωσε.
Απαντώντας κατά πόσο είναι εφικτή η δέσμευση της παρούσας κυβέρνησης για αυξήσεις στους μισθούς εάν λάβει ξανά την εντολή του ελληνικού λαού, ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε πως «όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα και η προϋπόθεση για να αυξηθεί η παραγωγικότητα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τότε βεβαίως μπορούν να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς».

«Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός»

Τέλος, στο ερώτημα που του τέθηκε, κατά πόσο θα τον ενδιέφερε μια πιθανότητα ανάληψης του αξιώματος του πρωθυπουργού, καθώς έχει αρχίσει η ονοματολογία που περιλαμβάνει και το δικό του πρόσωπο, στην αναζήτηση του αγνώστου Χ για την θέση αυτή, ο κ. Στουρνάρας απάντησε κατηγορηματικά « Όχι, δεν με ενδιαφέρει. Το έχω δηλώσει επανειλημμένα». «Στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία μου στην Τράπεζα Ελλάδος σε τριάμισι χρόνια περίπου, έχω αρκετά πράγματα να κάνω ακόμα στην Τράπεζα Ελλάδος και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όταν με το καλό τελειώσω αυτή τη θητεία γιατί όλα εξαρτώνται από την καλή υγεία που θα έχουμε, θα είμαι 70 ετών περίπου, άρα θα είναι η ώρα πλέον να αποσυρθώ από τα δημόσια πράγματα στα οποία βρίσκομαι για πολλά χρόνια τώρα» είπε καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης