Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Νομίζετε ότι είχαμε κάποια διαστροφή κατά της μεσαίας τάξης... ήταν μία συνθήκη καταναγκασμού

Δραγασάκης (ΣΥΡΙΖΑ): Νομίζετε ότι είχαμε κάποια διαστροφή κατά της μεσαίας τάξης... ήταν μία συνθήκη καταναγκασμού
Δεν δεν είχαμε κάποια διαστροφή με τη μεσαία τάξη ήταν μία καταναγκαστική πολιτική που μας επέβαλε κυρίως το ΔΝΤ, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης
Σχετικά Άρθρα
Το Debate για την οικονομία που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κώστα Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ είχε ενδιαφέρον.
Στο στάδιο των ερωτήσεων από το ακροατήριο, το ΒΝ έθεσε ερωτήσεις στον κ Δραγασάκη, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει, για την πολιτική των μερισμάτων, τη φορολογία, με τον πρώην υπουργό όμως να εξηγεί πρώτα τι διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 σημειώνοντας ότι η φορολογία της μεσαίας τάξης αφορούσε το 20%.
Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είχαμε κάποια διαστροφή ήταν μία καταναγκαστική πολιτική που μας επέβαλε κυρίως το ΔΝΤ. Το αναγνωρίσαμε και θα το διορθώσουμε.
Ο πρώην υπουργός ξεκίνησε να δίνει απαντήσεις μιλώντας για τους τρομαγμενους του ΣΥΡΙΖΑ

Πρότεινε στους τρομαγμένους να βρουν ένα κόμμα που δεν τους τρομάζει να το ψηφίσουν και να είμαστε όλοι καλά.... Δημοκρατία έχουμε.


Το μόνο που θα μπορούσα να πω για το παρελθόν είναι ότι έχει απαιτήσεις, διότι όλοι εφόσον το ζήσαμε έχουμε υποκειμενισμό.
Στη δική μου αντίληψη στα γεγονότα έχουν ως εξής:
Μπήκαμε στο ευρώ όπως μπήκαμε, πιστέψαμε ότι είχα μπει σε μία ασφαλή οδό , αξιοποιήσαμε τεράστιους πόρους, αξιοποιήσαμε το φθηνό χρήμα διότι το επιτόκιο από το 20% έπεσε στο 3%.
Δημιουργήθηκε μία ανάπτυξη που αποδείχθηκε «φούσκα» και χρεοκοπήσαμε λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και λόγω του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, τα δίδυμα ελλείμματα, και δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τον έλεγχο της χώρας.
Υποχρεωθήκαμε να την παραδώσουμε τη χώρα στους δανειστές, δεν ήταν αναπόφευκτη πολιτική του συμμαζέματος και πολλών άλλων αλλά να πεις ότι εγώ φεύγω από τις αγορές δεν μπορώ να δανειστώ ήταν ένας μηδενισμός της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας .
Ακολούθησε το πρώτο μνημόνιο το οποίο δεν απέδωσε και απλώς έγινε για να βοηθηθούν οι δανειστές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ακολούθησε το δεύτερο μνημόνιο που ήταν η καταστροφή της χώρας , έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως μία δημοκρατική επιλογή. Εγώ δεν ξέρω τι θα συνέβαινε αν δεν ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσους ξέχασαν τι έγινε στην Ελλάδα ήταν η πολιτική κατάρρευση του συστήματος , ο κόσμος θεώρησε ένοχα τα κόμματα για την χρεοκοπία . Εγώ ως μέλος της κυβέρνησης νιώθω περήφανος όχι γιατί δεν κάναμε λάθη , και αστοχίες αλλά καταφέραμε αυτή η χώρα να ορθοποδήσει και την βγάλαμε από τα μνημόνια ενώ κάποιοι λένε ότι δεν χρειάζονταν το τρίτο μνημόνιο.
Εμείς δεν μπορούσαμε να δανειστούμε και όταν δεν μπορείς να δανειστείς υπογράφεις δανειακή σύμβαση .
Υπάρχουν λάθη σε εμάς και αφορά τον πολιτικό μας σχεδιασμό και το πώς εκτιμήσαμε τους συσχετισμού. Κάναμε μια διαπραγμάτευση που μας έδωσε μία ρύθμιση 12 ετών για το χρέος σχετικής αποσυμπίεσης κα τρίτον κάναμε το «μαξιλάρι» , αν δεν υπήρχε το «μαξιλάρι» δεν ξέρω αν η χώρα θα δανείζονταν κανονικά όταν εμφανίστηκε η πανδημία
Γενικά δημιουργήσαμε σταθερές για να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση. Υπάρχουν πράγματα που δεν κάναμε σωστά , βεβαίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από έναν απολογισμό σε 100 σελίδες τα λέμε όλα.

Δεν έχουμε κάποια διαστροφή με τη μεσαία τάξη


Ο κ. Δραγασάκης είπε μας υποχρέωσαν οι δανειστές να πιάσουμε πλεονάσματα που αν δεν τα πιάναμε θα λαμβάναμε συμπληρωματικά μέτρα.
Νομίζετε ότι είχαμε κάποια διαστροφή κατά της μεσαίας τάξης... ήταν μία συνθήκη καταναγκασμού.
Εκεί στο σχεδιασμό έγιναν και λάθη και το έχουμε αναγνωρίσει .Δεν βλάψαμε όλη τη μεσαία τάξη , ένα 20% που ήταν στην κορυφή.
Το αναγνωρίζουμε και σε μία επόμενη διακυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να το διορθώσει κι γι αυτό το λόγο , και για τον ουσιαστικό
Ήδη έχει αναγγελθεί αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ ήδη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σχεδιάζει το προεκλογικό της οικονομικό πρόγραμμα και θα εξειδικεύσει ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.
Δεν εμφανιζόμαστε ως οι αλάνθαστοι σε αυτή χώρα γνωριζόμαστε όλοι. Όμως το να ακούω το πλιάτσικο από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είναι υπερβολή να πω το ελάχιστο.
Έχουμε και μέλλον μπροστά μας και θα δοκιμαστούμε ξανά.

Μιλώντας για τη φορολογία υποσχέθηκε ότι θα είναι φειδωλός


Όταν μιλάμε για φορολογία λέμε από που θα πάρουμε και από που θα δώσουμε ενόψει εκλογών όλα τα κόμματα μιλούν για μειώσεις, το σέβομαι αυτό και επειδή είμαι και εγώ υποψήφιος θα γίνω και φειδωλώς
Για τα μερίσματα όμως είπε περισσότερα ο κ Δραγασάκης θυμίζοντας τη νεοφιλελεύθερη άποψη, με τον κ Μάνο να μας διδάσκει για δεκαετίες μη φορολογείται τις επιχειρήσεις φορολογείστε του μετόχους.
Κατεβάστε τους φορολογικούς συντελεστές αλλά φορολογείστε τα διανεμόμενα κέρδη όπως κάνουν όλες οι χώρες.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο μέσος όρος φορολόγησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 23,5%
Οι περισσότερες ομοειδείς χώρες Πορτογαλία Ισπανία έχουν παραπάνω συντελεστή, Η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει 5% δείχνει ευμάρεια, είμαστε τόσο καλά που μπορούμε να έχουμε χαμηλό συντελεστή, προσωπικά διαφωνώ .
Επειδή κάποιοι κάνουν σπέκουλα θα πουν ο Δραγασάκης επανέλαβε για τα μερίσματα και θα ρημάξουν τον κόσμο στη φορολογία. Τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει πει ότι οι αλλαγές θα αφορούν όσους έχουν μερίσματα πάνω από 50.000 ευρώ. Ακόμη και αυτοί που έκαναν μια ΙΚΕ για να πληρώνονται με τα μερίσματα ακόμη και αυτοί καλύπτονται με την πολιτική μας, επισημαίνοντας ότι ανάλογη θέση έχουν και άλλα κόμματα, λέγοντας ότι τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν αλλά από που προήλθαν ;
Στο στάδιο της ομιλίας τους είπε ότι θα ενισχύσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα με αδιάθετα κονδύλια τα οποία φτάνουν στα 6 δισ ευρώ .

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης