Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dimon (JP Morgan): Στη ζώνη του λυκόφωτος οι τράπεζες, θα βιώσουμε οικονομικό πόνο λόγω του χάους στις ΗΠΑ - Ύμνοι για Trump

Dimon (JP Morgan): Στη ζώνη του λυκόφωτος οι τράπεζες, θα βιώσουμε οικονομικό πόνο λόγω του χάους στις ΗΠΑ - Ύμνοι για Trump
Τα σύννεφα μπροστά μας, για την οικονομία, εννοώ, πυκνώνουν» είπε ο Jamie Dimon…
Σχετικά Άρθρα
Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank αύξησε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, στην Poppy Harlow του CNN.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώχευση της SVB, ο Dimon είπε ότι ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές, η πρόσφατη αναταραχή γύρω αποτελεί «άλλο ένα βαρίδι» στον δρόμο προς την ύφεση.
«Πολλοί πολίτες περιορίζουν τον δανεισμό τους και τραβούν περισσότερα χρήματα από τους καταθετικούς λογαριασμούς τους.
Αναντίρρητα υπάρχει πρόβλημα…
Και παρότι το τραπεζικό χάος δεν θα φέρει αναγκαστικά ύφεση, το περιβάλλον είναι υφεσιακό.
Τα σύννεφα μπροστά μας, για την οικονομία, εννοώ, πυκνώνουν» είπε ο Jamie Dimon
Η νομισματική σύσφιξη, ο πληθωρισμός που έχει σκαρφαλώσει σε νέα ύψη, αλλά και ο γεωπολιτικός κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω Ουκρανίας, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις…
Ωστόσο, όπως είπε ο τραπεζίτης, «αισθάνεται αισιόδοξος για τη δύναμη του ανθρώπινου κεφαλαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Είμαι φουλ υπέρ της ελεύθερης αγοράς, καπιταλιστής», είπε ο Dimon όταν ρωτήθηκε για την επιχειρηματικότητα.
«Νομίζω ότι πρέπει να επικροτούμε την ελεύθερη επιχείρηση και πρέπει να τραγουδάμε για τα οφέλη που προσφέρει στην οικονομία».

Κατάρρευση τραπεζών…

Ο Dimon είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το πλήγμα της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης.
«Ελπίζω ότι θα επιλυθεί, ξέρετε, μάλλον σύντομα», είπε.
Ο τραπεζίτης είπε ότι δεν γνωρίζει αν οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν φέτος, αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η αναταραχή δεν μοιάζει σε τίποτα με την οικονομική κρίση του 2008.
Το 2008, είπε, «εκατοντάδες ιδρύματα σε όλο τον κόσμο είχαν πάρα πολλή μόχλευση. Αυτό πλέον δεν ισχύει».
Δεν έχουμε τέτοιου είδους τεράστια προβλήματα ούτε στις αγορές στεγαστικών δανείων μας, πρόσθεσε.
«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και το αμερικανικό κοινό δεν πρέπει να το σκέφτεται αυτό».
Ωστόσο, πρόσθεσε, «εντάξει, συμβαίνει, ας αφήσουμε κάποιες τράπεζες να καταρρεύσουν.
Η αποτυχία είναι μες στο παιχνίδι.
Απλώς πρέπει να αποφύγουμε το ντόμινο».
Ο Dimon προειδοποίησε ότι οι περιφερειακές τράπεζες -και οι Αμερικανοί καταναλωτές- θα πρέπει «να είναι προετοιμασμένοι για υψηλότερα επιτόκια, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δεν ξέρω αν θα συμβεί, αλλά να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το κύμα».
Υπάρχει πιθανότητα, είπε, τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και οι τράπεζες που επενδύουν σε ομόλογα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυτή την πιθανότητα.

Αναστολή χρέους… για ΗΠΑ

Οι βουλευτές γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους (31,38 τρισεκ. δολ.) που επέβαλαν οι ίδιοι τον Ιανουάριο. Χωρίς νέα νομοθεσία, μια χρεοκοπία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις.
Ωστόσο, οι συνομιλίες μεταξύ των Ρεπουμπλικανών της Βουλής και του Λευκού Οίκου παραμένουν αδιέξοδες.
Ο Dimon, ο οποίος έχει συνεργαστεί στενά με τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο φέτος για διάφορα οικονομικά προβλήματα, είπε ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία υπό την εποπτεία του.
«Όχι όσο είμαι ζωντανός. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε» είπε.
Ο Dimon είπε ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα καταλήξει σε ψήφισμα σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους εντός των προσεχών μηνών, αλλά πριν επιτευχθεί συμφωνία θα υπάρξει μεγάλος οικονομικός πόνος.
«Θα νιώσετε τον πόνο πριν συμβεί», είπε για την παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους.
Καθώς μια χρεοκοπία πλησιάζει, «θα το δείτε στις αγορές και αυτό θα τρομάξει τον κόσμο» είπε.
Ωστόσο, «Όταν πηγαίνω στην Ουάσιγκτον, οι περισσότεροι άνθρωποι εκεί γνωρίζουν πόσο σοβαρό είναι αυτό και θέλουν να το φέρουν σε λύση».

Για Trump

Ο Dimon υπηρέτησε στο επιχειρηματικό συμβούλιο του πρώην προέδρου Donald Trump, και ενώ δεν πιστεύει ότι το κατηγορητήριο του Trump και οι ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος αυτή την εβδομάδα θα επηρεάσουν την οικονομία, πιστεύει ότι ο Trump εφάρμοσε καλές οικονομικές πολιτικές.
«Νομίζω ότι η φορολογική μεταρρύθμιση έφερε στην πραγματικότητα ένα τρισεκατομμύριο δολάρια πίσω στην Αμερική.
Η κοινότητα των μαύρων είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας ποτέ τον τελευταίο χρόνο του, επειδή μεγάλωσε την οικονομία» υπογραμμίζει και προσθέτει:
«Δεν είναι κολακεία, είναι απλώς αλήθεια»…

Για Epstein…

Ερωτηθείς για αγωγές που αφορούν την JPMorgan και τον ρόλο της τράπεζας στην υπόθεση Epstein (κατηγορείται πως παρείχε τραπεζικές υπηρεσίες στον αποθανόντα, καταδικασμένο παιδόφιλο Jeffrey Epstein), ο Dimon είπε ότι η τράπεζα έχει τους καλύτερους δικηγόρους συμμόρφωσης στον κόσμο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή.
Ερωτηθείς εάν η JPMorgan θα έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο γρήγορα στους ισχυρισμούς γύρω από τον Epstein, ο Dimon είπε, «Eκ των υστέρων οι ισχυρισμοί είναι ένα υπέροχο δώρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης