Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Kανένας δεν βγαίνει short στα ελληνικά ομόλογα» - Πτώση αποδόσεων, πότε θα προβούν σε εκδόσεις οι τράπεζες

«Kανένας δεν βγαίνει short στα ελληνικά ομόλογα» - Πτώση αποδόσεων, πότε θα προβούν σε εκδόσεις οι τράπεζες
Τα ελληνικά ομόλογα, τελευταία, από πλευράς αποδόσεων ορισμένες ημέρες βρίσκονται και κάτω από τα ιταλικά ομόλογα και το spread μειώνεται συνεχώς
Σχετικά Άρθρα
Η έλλειψη ρευστότητας (illiquitidy) καθοδηγεί την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στον δρόμο προς την επενδυτική βαθμίδα, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη της αγοράς ομολόγων.
Δηλαδή, η μικρή ποσότητα ομολόγων, η οποία βρίσκεται σε κυκλοφορία στις αγορές – υπολογίζεται περί τα 10-15 δισ. ευρώ – ενώ το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται σε ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος, ελληνικές Τράπεζες (με διακράτηση στην λήξη).
Αυτή λοιπόν η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί ανοδικά τις τιμές και τις αποδόσεις σε πτώση.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός “ότι κανείς βγαίνει short έναντι των ελληνικών ομολόγων. Όλοι βάζουν αγορές ( bid ) και όχι πωλήσεις ( offer. )”
Επιπλέον, οι συστάσεις επενδυτικών τραπεζών για τα ελληνικά ομόλογα ( JP Morgan ) είναι τα 7ετη και 10ετη ομόλογα, τα οποία για την αμερικανική τράπεζα διαπραγματεύονται σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τις περιφέρειας. Για παράδειγμα, χθες το απόγευμα η ελληνική δεκαετία σημείωνε πτώση πάνω από 2,3% με την απόδοση στο 4,144% ενώ μεγάλη ήταν η πτώση της απόδοσης και στην πενταετία κατά 3,83 % , ύστερα και από την πρόσφατη έκδοση με την οποία καλύφθηκαν σχεδόν το 90% των δανειακών αναγκών.
Τα ελληνικά ομόλογα, τελευταία, από πλευράς αποδόσεων ορισμένες ημέρες βρίσκονται και κάτω από τα ιταλικά ομόλογα και το spread μειώνεται συνεχώς.

Προς το τέλος του έτους η επενδυτική βαθμίδα – Πότε αναμένονται εκδόσεις εταιρικού χρέους και τραπεζικά ομόλογα

Εν όψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδηλωθεί υψηλή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα και το επόμενο βήμα θα είναι η σύγκριση των ελληνικών ομολόγων, όχι με τα ιταλικά, αλλά με αυτά της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Βεβαίως για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολύς δρόμος και υπό την προϋπόθεση να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσπάθεια, όπως ζητούν άλλωστε οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης.
Πάντως, οι επενδυτές όσο και οι επενδυτικοί οίκοι σήμερα προεξοφλούν ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα προκαλέσει αναταράξεις καθώς θα προκύψει κυβέρνηση η οποία θα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική ατζέντα, αν και η JP Μorgan προβλέπει υψηλή μεταβλητότητα κατά την διάρκεια των εκλογών.
Σ ότι αφορά τον χρόνο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αυτή δεν πρόκειται να έλθει πρίν από το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Θεωρητικά, θα ακολουθήσουν και οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες ( ΟΤΕ, Coca- Cola, MOH, Mυτιληναίος) που εκδίδουν ομόλογα στις διεθνείς αγορές, ωστόσο κατά τις ίδιες πηγές η πτώση των αποδόσεων και μια πιθανή έξοδος στις αγορές για εταιρικό χρέος θα πρέπει να αναμένεται προς τα τέλη του χρόνου.
Το ίδιο ισχύει και για τις εκδόσεις ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, οι οποίες αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα και φυσικά την εκλογή της νέας κυβέρνησης προκειμένου να πραγματοποιηθούν νέες εκδόσεις. Και στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα παρατηρείται η ίδια έλλειψη ρευστότητας, όπως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ αναμένεται πτώση των spreads.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης