Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε το TAXIS τι να προσέξετε στη συμπλήρωση του Ε1 - Αναλυτικές οδηγίες από το BN

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε το TAXIS τι να προσέξετε στη συμπλήρωση του Ε1 - Αναλυτικές οδηγίες από το BN
Η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις έχει ανοίξει οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή στους κωδικούς που ξεκλειδώνουν έξτρα φόρο-εκπτώσεις έως 2.200 ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικές αλλαγές ενσωματώνει το νέο έντυπο Ε1 που θα κληθούν να υποβάλλουν μέχρι το τέλος Ιουνίου 9 εκατ. φορολογούμενοι.
Η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις έχει ανοίξει οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν προσοχή στους κωδικούς που ξεκλειδώνουν έξτρα φόρο-εκπτώσεις έως 2.200 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

- Έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές πληρωμές για αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών παροχής υπηρεσιών στους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, επιτηδευματίες που πραγματοποιούν εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ξυλουργοί, δικηγόροι κ.α

- Μετρούν εις διπλούν για τη κάλυψη του 30% του εισοδήματος με αποδείξεις οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα για αμοιβές σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές και ποδολόγους.

- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 400-650 ευρώ οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ που αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους στο τελευταίο τρίμηνο του 2022

- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος καλλιτέχνες, δημιουργοί, επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και χειροτέχνες, οι οποίοι είχαν προβεί σε διακοπή εργασιών κατά το χρονικό διάστημα από την 1η.1.2010 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Νέοι κωδικοί

387-388: Συμπληρώνεται η εφάπαξ αποζημίωση που καταβάλλεται στην αλλοδαπή από οποιονδήποτε αλλοδαπό φορέα χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και για οποιονδήποτε λόγο διακοπής της σχέσεως εργασίας ή άλλης σύμβασης, η οποία συνδέει το φορέα με τον δικαιούχο της αποζημίωσης, όταν έχει και η Ελλάδα δικαίωμα φορολόγησης.

635-636: Αναγράφονται οι χρηματικές δωρεές προς την εταιρεία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.», το συνολικό ποσό των οποίων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η δωρεά (άρθρο 72, ν.4914/2022).

063-064. Συμπληρώνονται οι χρηματικές δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Για τις δωρεές αυτές, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά 40% επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς αυτούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ. Το συνολικό ποσό των δωρεών στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του φορολογητέου εισοδήματος

035-036: Συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4935/2022 (Α ́103).

875-876: Αναγράφεται η εισαχθείσα υπεραξία από την πώληση μετοχών πλοιοκτητριών εταιρειών ή εταιρειών χαρτοφυλακίου αυτών, ναυλωτριών εταιρειών υπό γυμνή ναύλωση πλοίων ή μισθωτριών εταιρειών πλοίων υπό χρηματοδοτική μίσθωση που υπάγονται στο νέο Συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τη ναυτιλιακή κοινότητα, αόριστης χρονικής διάρκειας που κυρώθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4607/2019 (Α΄65), όπως τροποποιήθηκε με την Πρόσθετη Πράξη του νέου Συνυποσχετικού, που κυρώθηκε με το άρθρο 6 του ν. 5000/2022 (Α΄226), στην οποία επιβάλλεται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής εθελούσια καταβολή 5% αν εισαχθούν στην Ελλάδα, ενώ απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α ΚΦΕ.

Τα SOS της δήλωσης

Τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις και να μη χάσουν εκπτώσεις και απαλλαγές είναι τα ακόλουθα:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεών του είναι 4.000 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οπότε αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων έρχεται αντιμέτωπος με το φορολογικό πέναλτι. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

2. Φοιτητική κατοικία: Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

3. Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι φορολογούμενοι, για να μη φορολογηθούν για εισοδήματα από ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2022, θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης να καταθέσουν στην Εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

4. Νέοι επαγγελματίες: Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν «κούρεμα» 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

5. «Μπλοκάκια»: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

6. Τέλος επιτηδεύματος: Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1960 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

7. Εισφορές: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

8. Φιλοξενούμενοι: Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2022.

9. «Πόθεν έσχες»: Θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης και καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2022.

10. Τεκμήρια: Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια. Οι τεκμαρτές δαπάνες που απειλούν να αυξήσουν τη φορολογία των φυσικών προσώπων, είναι οι ακόλουθες:

• Οι κατοικίες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

• Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.εκ. και κλιμακώνεται αναλόγως.

• Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

• Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

• Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

• Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

• Η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, η οποία ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο, και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης