Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από το Grexit… στην υπεραπόδοση των ομολόγων - Το Bloomberg εκθειάζει την ελληνική οικονομία - Το tweet του Μητσοτάκη

Από το Grexit… στην υπεραπόδοση των ομολόγων - Το Bloomberg εκθειάζει την ελληνική οικονομία - Το tweet του Μητσοτάκη
Περισσότερες θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, υπόσχεται ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Την πορεία της ελληνικής οικονομίας που από το κίνδυνο του Grexit πέρασε… στην υπεραπόδοση των ομόλογων εκθειάζει το Bloomberg, σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. Άλλωστε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κριθεί μόνο από το δυστύχημα στα Τέμπη, που αποδίδεται κυρίως σε… ανθρώπινο λάθος, αλλά και από τα επιτεύγματα της σε άλλος τομείς, όπως αυτός της οικονομίας. Κατά συνέπεια το δημοσίευμα του Bloomberg αποτέλεσε… βούτυρο στο ψωμί του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία και με tweet του «υπόσχεται» περισσότερες θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Ειδικότερα, λοιπόν, το Bloomberg κάνει μια ιστορική αναδρομή στο 2015 και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όταν τότε όλοι θεωρούν «ζήτημα χρόνου» τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της από την ευρωζώνη. Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στις δυστοπικές αναφορές του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan, του μεγαλοεπενδυτή George Soros, αλλά και του πρώην επικεφαλής ανάλυσης πολιτικής στην ΕΚΤ, Marcel Fratzscher.
«Το Grexit δεν συνέβη ποτέ επειδή το είπε η αγορά ομολόγων. Το ελληνικό χρέος αναφοράς είχε ήδη ανέβει από το χαμηλό επίπεδο του Απριλίου του 2012 στα 25 λεπτά του ευρώ και μέχρι τον Μάρτιο του 2015 διαπραγματευόταν με premium 194% σε σχέση με τη χειρότερη αποτίμηση του αιώνα, αντανακλώντας τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης που δεν έδειχναν καμία επιθυμία για επιστροφή στις δραχμές. Όποια και αν ήταν η καταστροφή που προέκυψε από την ανεργία του 25% και τα σπασμένα παράθυρα στο κέντρο της Αθήνας, η βία στη χώρα ωχριά μπροστά στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μετά την ήττα του Donald Trump στην υποψηφιότητά του για επανεκλογή το 2020 με επτά εκατομμύρια ψήφους. Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, έχουν καταστήσει τα ελληνικά ομόλογα το αγαπημένο τους κρατικό χρέος» επισημαίνεται στο ίδιο δμηοσίευμα.

Οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις τραπεζών

Ωστόσο, το Bloomberg συνεχίζει να πλέκει το εγκώμιο της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι το οικονομικό αντίβαρο στις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και στην κρίση της Credit Suisse και της First Republic. Η χώρα των 10,3 εκατ. κατοίκων, σε αντίθεση με κάθε πιστοληπτική αξιολόγηση, είναι μια οικονομία επενδυτικής βαθμίδας από τον Δεκέμβριο του 2021 με βάση τις ευνοϊκές τάσεις στο ποσοστό πληθωρισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, την αύξηση του ΑΕΠ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Στην αγορά ομολόγων, η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον τρεις βαθμίδες πάνω από αυτό που οι επενδυτές θεωρούν χρέος υψηλού κινδύνου, υψηλής απόδοσης και αρκετά σύντομα αναμένεται να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που της απονεμήθηκε τελευταία φορά από τους οίκους Moody's Investors Service, S&P Global Ratings και Fitch Ratings το 2008».

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Και το δημοσίευμα συνεχίζει με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019. Από τότε «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 7%, ξεπερνώντας τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας (1%), της Γαλλίας (1%), της Ιταλίας (2%), της Ισπανίας (-2%), του Ηνωμένου Βασιλείου (1%) και των ΗΠΑ (4%), σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών, το μέτρο της υγείας του τραπεζικού κλάδου, μειώθηκαν στο 6,8% από 47% το 2017 και στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 32 ποσοστιαίες μονάδες, μέγεθος βελτίωσης που δεν έχει ξεπεραστεί πουθενά στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg».
Στο δημοσίευμα ακολουθούν αναφορές στο ισχυρό ελληνικό τουρισμό, στο ρεκόρ ξένων επενδύσεων, αν και επισημαίνεται ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας και η πολιτική της βαθμολογία εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες». Και το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στις επικείμενες εκλογές και σε μια δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα το 2030 θα είναι μια εντελώς διαφορετική χώρα», επειδή «καταφέραμε να επιτύχουμε υψηλή ανάπτυξη με δημοσιονομική πειθαρχία παράλληλα».

Η αντίδραση του πρωθυπουργού

Όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε τη θετική αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε πως σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης