Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Eφικτό να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός – Θα δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος

Σταϊκούρας: Eφικτό να αυξηθεί γενναία και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός – Θα δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος
Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού - Πότε αναμένονται οι ανακοινώσεις
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
«Είναι εφικτό να αυξηθεί γενναία, αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «είμαι θεσμικός συνομιλητής σας. Εισηγείται ο υπουργός Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο και αποφασίζει το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό που εμείς υποστηρίζουμε είναι ότι είναι εφικτό να αυξηθεί γενναία, αλλά και ρεαλιστικά ο κατώτατος μισθός».
Περαιτέρω, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως «δεν κινούμαστε μόνο σε λογική επιδομάτων, αλλά και σε μία λογική μειώσεων φόρων», ενώ σημείωσε πως, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια από τις προτεραιότητες της ΝΔ  για την επόμενη τετραετία είναι να υπάρξει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εάν υπάρξει ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.
Υπογράμμισε δε, πως ήδη οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί σημαντικά και μόνιμα από την κυβέρνηση.
Όπως είπε, «το 2022 η χώρα έδωσε το 2,4% του ΑΕΠ για να βοηθήσει τους πολίτες , όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1,3% του ΑΕΠ. Μιλάμε για πάνω από 10 δις. Δεν κινούμαστε μόνο σε λογική επιδομάτων, αλλά και σε μία λογική μειώσεων φόρων. Τον προηγούμενο μήνα οι Έλληνες δεν πλήρωσαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους, εισφορά αλληλεγγύης. Τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν οι συντάξεις».
Υπενθύμισε πως «πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσαμε νέα μέτρα» και συμπλήρωσε ότι «ναι, η οικονομία πάει καλύτερα από τις εκτιμήσεις και από τις προβλέψεις. Ναι, δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος. Ναι, το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου επεστράφη στην ελληνική κοινωνία. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έτσι όπως πάει η οικονομία θα δημιουργηθεί και πάλι δημοσιονομικός χώρος. Γιατί πάμε πολύ καλύτερα, όχι μόνο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».
Ακόμη, αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας πάνω από 17.000 νοικοκυριά.
Όπως είπε, «έχουμε ξεπεράσει τις 3.700 εγκεκριμένες αιτήσεις. […] Πάνω από 150 νοικοκυριά μπαίνουν κάθε εβδομάδα στον μηχανισμό για ρυθμίσουν οφειλές είτε προς το Δημόσιο , είτε προς τις τράπεζες», προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις προβλέπουν και γενναίο κούρεμα.
Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τους διαχειριστές των οφειλών (Funds, τράπεζες) να δώσουν πιο ρεαλιστικές προτάσεις ρύθμισης οφειλών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σημειώνοντας πως υπάρχει και η διμερής διαπραγμάτευση την όποια έχουν επιλέξει 590.000 δανειολήπτες.

Χατζηδάκης: Σημαντική και ουσιαστική η αύξηση

Για σημαντική και ουσιαστική αύξση του κατώτατου μισθού έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε ότι "θα είναι μία αύξηση σημαντική, μία αύξηση ουσιαστική που θα λάβει υπόψιν της τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και τις ανάγκες εργαζομενων, τον βρήκαμε 650 ευρώ και τον πήγαμε στα 713 ευρώ".

Στην τελική ευθεία η αύξηση του κατώτατου μισθού - Τα σενάρια

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη της τελικής απόφασης ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ήδη, η συζήτηση για την αύξηση από 1η Απριλίου βρίσκεται στην τελική ευθεία, ο οποίος και αναμένεται να εφαρμοστεί την πρώτη Απριλίου.
Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου να υποβάλει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ήδη, οι κοινωνικοί φορείς έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους και το υπουργείο Εργασίας περιμένει το πόρισμα του ΚΕΠΕ, πριν τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 Μαρτίου θα γίνει η συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου, πριν την προκήρυξη των εκλογών, και αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός.
Σε ό,τι αφορά το ύψος που θα κινηθεί ο κατώτατος μισθός, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, με το πρώτο να θέλει να φτάνει στα 770 -780 ευρώ και το δεύτερο να κάνει λόγο για αύξηση από 770-800 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης