Τελευταία Νέα
Οικονομία

Market pass: Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα – Η διαδικασία και οι πληρωμές

Market pass: Ανοιχτή για όλους η πλατφόρμα – Η διαδικασία και οι πληρωμές
Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτή για όλους τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από τον λήγοντα αριθμό του Α.Φ.Μ. τους, είναι από σήμερα,Τετάρτη 22/2, η πλατφόρμα, μέσω του vouchers.gov.gr, για το Market Pass.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Δικαιούχοι του MarketPass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.
Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023, ενώ ήδη από χθες που άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους με λήγοντας ΑΦΜ 1-4 έχουν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις,  ξεπερνώντας τις 500.000.

Δύο τρόποι καταβολής

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του MarketPass:
- είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023). H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε POS που διαθέτουν Super Market, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023 και έπειτα απενεργοποιείται.
- είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί ο δικαιούχος.
Σημειώνεται ότι η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Η διαδικασία

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών».
Ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Εφόσον επιλεγεί ως μέθοδος χορήγησης η «Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό», απαιτείται και η συμπλήρωση του IBAN του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στον οποίο ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.
Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:
- 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο
- 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
- 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
- 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
- 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.
Όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:
- 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και
- 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
m_pass.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης