Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανέρχονται οι φορο- εκπτώσεις για ασφάλιση κατοικιών από φωτιές και σεισμούς

Επανέρχονται οι φορο- εκπτώσεις για ασφάλιση κατοικιών από φωτιές και σεισμούς
H υποχρέωση θα παραμείνει προαιρετική ενώ όπως είναι γνωστό το μέτρο σήμερα είναι υποχρεωτικό μόνο για τους δανειολήπτες.
Αναμόρφωση του πλαισίου ιδιωτικής ασφάλισης κτιρίων και κατοικιών από φυσικές καταστροφές εξετάζει η κυβέρνηση με την θέσπιση ισχυρών φορολογικών κινήτρων για την απόσβεση της ετήσιας δαπάνης.
Ωστόσο η υποχρέωση θα παραμείνει προαιρετική ενώ όπως είναι γνωστό το μέτρο σήμερα είναι υποχρεωτικό μόνο για τους δανειολήπτες.

Τι εξετάζεται

Συγκεκριμένα εξετάζεται αναμόρφωση του πλαισίου με επαναφορά της φορο - έκπτωσης στα ασφαλιστικά συμβόλαια του κλάδου περιουσίας για αποζημίωση κατοικιών από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες, κ.λπ. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν πάρει «ζεστά» το θέμα της αύξησης της ασφαλισιμότητας των ελληνικών κατοικιών που σήμερα κυμαίνεται στο 17% αφού σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ στην χώρα μας υπάρχουν 6.371.901 κατοικίες, εκ των οποίων ασφαλισμένες είναι μόνον 1.074.053 ( στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ).

Το «κλειδί»

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός καταβάλει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του το «κλειδί» για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων βρίσκεται στο φόρο 15% επί των καταβαλλομένων ασφαλίστρων που θα είναι η νέα δεξαμενή εσόδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το παράδειγμα της ΠΟΜΙΔΑ από την ασφάλιση και μόνον 200.000 νέων κατοικιών με μέσο κόστος ετήσιας δαπάνης 155 ευρώ τα πρόσθετα έσοδα για τον προϋπολογισμό μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία και την αγορά γενικότερα.

Κρατική αρωγή

Από τα στοιχεία για την κρατική αρωγή που παρουσιάστηκαν χθες προκύπτει ότι κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί μέσα σε 1,5 χρόνο για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τον απολογισμό των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί, διατέθηκαν: 120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής, 30,8 εκατ για επιχορηγήσεις, 6,4 για προκαταβολές και 33,7 εκατ., μέσω του ΕΛΓΑ για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.

Αποζημιώσεις

Είπε ακόμα ότι από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022 έχουν αποζημιωθεί συνολικά περισσότεροι από 5.800 δικαιούχοι και έχουν λάβει προκαταβολή πάνω από 3.500 δικαιούχοι.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αναλυτικά στοιχεία σχετικά με 38 περιπτώσεις αιτήσεων για χορήγηση αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής από το σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στις οποίες τα δελτία αυτοψίας ή και δελτία επανελέγχου που αναρτήθηκαν από τους αιτούντες στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr εμφάνισαν σημαντικές αποκλίσεις από τον συνήθη μορφότυπο, αποσκοπώντας στην παράνομη ενίσχυση των αιτούντων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης