Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα SOS της νέας ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων - Ποιοί θα πληρώσουν τσουχτερά επιτόκια 5,87% - Τα κλειδιά για την αναβίωση των παλιών

Τα SOS της νέας ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων - Ποιοί θα πληρώσουν τσουχτερά επιτόκια 5,87% - Τα κλειδιά για την αναβίωση των παλιών
Φορολογούμενοι με κόκκινες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να επιβιβαστούν στις 100 - 120 δόσεις ή στις 72
Στα «ψιλά γράμματα» θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι που θα κάνουν χρήση των σχημάτων της νέας ρύθμισης καθώς η ευκαιρία για νέες ταμειακές ανάσες με παράλληλη απενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης κρύβει πολλές «παγίδες» και «πέναλτι».
Με βάση τη χθεσινή εξειδίκευση φορολογούμενοι με κόκκινες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να επιβιβαστούν στις 100 - 120 δόσεις ή στις 72 για τα πανδημικά χρέη.

Υψηλά επιτόκια

Την ίδια στιγμή όσοι ήταν συνεπείς, και μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 φορτώθηκαν με νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές θα βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο παίρνοντας τις ανάσες που θέλουν πλην όμως θα πληρώσουν ακριβά την επιλογή τους.
Η νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων για τα χρέη με χρόνο γέννησης μέσα στην ενεργειακή κρίση θα συνοδεύεται από υψηλά επιτόκια έως και 5,87%.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευρύνει τον αριθμό των οφειλετών με ρυθμισμένες οφειλές περιορίζοντας τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 113 δις. ευρώ και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης τους λόγω συμπίεσης των εισοδημάτων από το κύμα της ακρίβειας.

Οδηγός

Το «BN» έχει ετοιμάσει έναν οδηγό με τα κυριότερα σημεία της νέας ρύθμισης των 36 - 72 δόσεων που ενεργοποιείται από τον επόμενο μήνα αλλά και με τα κλειδιά για τους οφειλέτες που στοχεύουν στην επανένταξη των παλαιών προγραμμάτων με τις 100 – 120 δόσεις:

Αναλυτικότερα:

1.Πώς μπορεί ένας οφειλέτης να επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 - 120 δόσεων;

Να καταβάλλει μέχρι 31 Ιουλίου 2023 δύο δόσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων. Στην περίπτωση που υπάρχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος 2022 ή ΕΝΦΙΑ 2022 υποχρεούται να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

2. Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις;

Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις ή τις κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

3. Με ποιους όρους θα αναβιώσουν οι παλιές ρυθμίσεις;

Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων θα γίνει με τους όρους της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα «κολλήσουν» στο τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.

4.Ποια είναι τα επιτόκια για την ρύθμιση των παλιών ρυθμίσεων;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο ανέρχεται στο 3%, ενώ για τις δόσεις που αφορούν τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας όσους εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 36 δόσεις δεν υπάρχει τόκος, ενώ για περισσότερες δόσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,5%.

5.Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση;

Το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιπλέον είναι 1,5%.

6. Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή στις ρυθμίσεις;

Ο οφειλέτης θα λαμβάνει αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και οι ποινικές διώξεις και θα αποδεσμεύεται ο τραπεζικός του λογαριασμός.

7.Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων;

Όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

8.Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση;

Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021.

9.Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δόσης;

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

10. Οι δόσεις είναι άτοκες ή έντοκες;

Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.

11.Εάν ο οφειλέτης αποπληρώνει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση μπορεί να επιβιβαστεί στη νέα των 36 - 72 δόσεων;

Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη ρυθμίσει με την πάγια των 24 - 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων.

12.Εάν ο φορολογούμενος είχε ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια των 24 δόσεων αλλά απώλεσε στη συνέχεια τη ρύθμιση ποιες είναι οι νέες δυνατότητες που έχει;

Αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 - 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα χάθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στην ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων θα πρέπει οι οφειλές της απολεσθείσας πάγιας να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

13. Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις;

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με τη καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπόλοιπου των οφειλών (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών).

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης