Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόροι αξίας 58,8 δισ. ευρώ έχουν χαριστεί στους servicers το διάστημα 2016 - 2022

Φόροι αξίας 58,8 δισ. ευρώ έχουν χαριστεί στους servicers το διάστημα 2016 - 2022
Τα funds πήραν φοροαπαλλαγές από 14 θεσμοθετημένους φόρους που ισχύουν για όλους τους πολίτες, όχι όμως για τις τιτλοποιήσεις του νόμου 3156/2003, σημειώνει ο Κυριάκος Τόμπρας, εκπρόσωπος του φορέα «Υπέρβαση» 
Σχετικά Άρθρα
Τα κρατικά έξοδα ύψους 58,8 δισ ευρώ μιας χρονιάς χαρίζει ο νόμος 3156/2003 στα funds και τους servicers που αξιοποίησαν τη νομοθεσία μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων με το νομοθετικό πλαίσιο του 2003 αλλά έγινε μπλόκο στο δικαίωμα σε πλειστηριασμούς.
Η επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα τους επιτρέπει να κάνουν πλειστηριασμούς χωρίς να πληρώνουν φόρους στο ελληνικό κράτος!
Ο κ. Κυριάκος Τόμπρας, εκπρόσωπος του φορέα «Υπέρβαση», λέει στο ΒΝ ότι υπάρχει μία μέση λύση όταν ο Άρειος Πάγος ανάψει το «πράσινο φως» δίνοντας το δικαίωμα στους πλειστηριασμούς, να τερματιστεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών που τους δίνει ο νόμος του 2003.
Ο κ Κυριάκος Τόμπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ σχετικά με το ότι ο νόμος του 2003 δεν μπορούσε να προβλέψει τον ΕΝΦΙΑ, λέει ότι τα Funds θα πρέπει να αποδείξουν την καταβολή φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.
Ο φορέας «Υπέρβαση» αποτύπωσε σε μελέτη το ύψος των φοροαπαλλαγών που έχουν οι τιτλοποιήσεις με βάση το νόμο του 2003.
Συνολικά προσδιορίζονται σε 58,8 δισ ευρώ και προέρχονται από 14 θεσμοθετημένους φόρους που ισχύουν για όλους του πολίτες ενώ εξαιρούνται οι τιτλοποιήσεις του νόμου 3156/2003.

Πιο αναλυτικά

Η αξία των φόρων μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων σε διάστημα 6 επτά ετών από το 2016 μέχρι το 2022 στέρησε από τα κρατικά ταμεία το ποσό των 12 δις. ευρώ.
Η απαλλαγή του φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων στέρησαν από τα κρατικά ταμεία το ποσό των 15,5 δις ευρώ.
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ( ΕΝΦΙΑ) υπολογίστηκε σε 2,5 δις ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια γα τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους τα Funds.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χθεσινό ρεπορτάζ του ΒΝ το άρθρο 14 του νόμου 3156 /2003 αναφέρεται με σαφήνεια ότι απαλλάσσονται από κάθε φορολογία.
Ο κ. Τόμπρας ισχυρίζεται ότι με την επίκληση του νόμου απαλλάσσονται και από τον ΕΝΦΙΑ.
Ο μόνος τρόπος για τη βεβαίωση της συνολικής εικόνας των φοροαπαλλαγών που έχουν τα Funds είναι η δημόσια τοποθέτηση του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ Κυριάκος Τόμπρας του Φορέα Υπέρβαση λέει κατηγορηματικά ότι:

«Αν, λοιπόν, θέλουν πλειστηριασμούς, να πληρώσουν πρώτα τα 58,8 δισ που τους χάρισε το Ελληνικό Δημόσιο για να μην κάνουν πλειστηριασμούς.
Αυτό επιτάσσει το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, που η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δολοφονεί την ίδια στιγμή που το επικαλείται, αφού, με την προαναγγελθείσα δια του τύπου απόφασή της, χαρίζει στους αεριτζήδες της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ΜΕΔ, 58 ολόκληρα Δις ευρώ φοροαπαλλαγών, προς περαιτέρω βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει ήδη ζημιωθεί, κατά 17 περίπου Δις με την αναβαλλόμενη φορολογία».
Ακολουθεί το γνωμοδοτικό σημείωμα που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την ημέρα συζήτησης για το νομικό δικαίωμα τα Funds να κάνουν πλειστηριασμούς με το νόμο του 2003.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ_ΑΠ_PDF.pdf
KT_YPERVASI_BLUE.png

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης