Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για παροχές - Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται

Δημοσιονομικός χώρος 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για παροχές - Οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι ο «κουμπαράς» θα είναι τουλάχιστον 600 -700 εκατ. ευρώ
Ξεκαθαρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή την εβδομάδα το τοπίο για τις έκτακτες παροχές με βάση τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη και δώσουν μια πρώτη εικόνα για το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου.
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι ο «κουμπαράς» θα είναι τουλάχιστον 600 -700 εκατ. ευρώ λόγω των υπερεισπράξεων από τους φόρους που σε συνδυασμό με την ισχυρότερη ανάπτυξη συμπιέζουν το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 στο 1,3% του ΑΕΠ έναντι επικαιροποιημένης πρόβλεψης για 1,6% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό.
Αν και τα οριστικά στοιχεία για το πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια με το περσινό έλλειμμα θα φανούν στο τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι η μείωση του οφείλεται στην υπέρβαση των εσόδων κατά 180 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2022 και στην εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,98 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα σε σχέση με τους στόχους. Μάλιστα η υπέρβαση των εσόδων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν δινόταν η δίμηνη παράταση έως το τέλος του Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών περιμένει 1,217 δισ. ευρώ. Επίσης 1,3 δις. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία από τις τελευταίες δόσεις τους φόρου εισοδήματος από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα και τον ΕΝΦΙΑ.
Σε ό,τι αφορά το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η χορήγηση έκτακτου Δώρου Πάσχα 300 ευρώ σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους με κόστος 450 εκατ. ευρώ, ενώ 56 εκατ. ευρώ θα αφαιρέσουν από τα κρατικά ταμεία τα 350 ευρώ της ενίσχυσης για 135.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Παράλληλα εξετάζεται επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.
Παράλληλα, δοκιμάζονται οι δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού για την επιστροφή των περικοπών στα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αν και ένα τέτοιο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ. Ενα από τα σενάρια για το «σπάσιμο» της επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό είναι τα αναδρομικά να δοθούν σε δόσεις.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση με στραμμένο το βλέμμα στη κάλπη σχεδιάζει πακέτο φοροελαφρύνσεων που θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, με την πρώτη δέσμη να ενεργοποιείται από το 2024 και να περιλαμβάνει ελαφρύνσεις στη φορολογία για μισθωτούς και επαγγελματίες με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, μείωση του φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις, «κούρεμα» συντελεστών ΦΠΑ και γενναίες αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους μέσω του νέου μισθολογίου με πλοηγό την νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης