Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι αλλαγές σε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι αυξήσεις στα 7 ειδικά μισθολόγια

Οι αλλαγές σε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και οι αυξήσεις στα 7 ειδικά μισθολόγια
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με προμετωπίδα τους δημοσίους υπαλλήλους «φωτογράφισε» όλες τις κατηγορίες απασχολούμενων στο δημόσιο
Η δημιουργία νέου ειδικού μισθολογίου για του Δημοσίου Υπαλλήλους, τα ΝΠΔΔ και του ΟΤΑ από το 2014 αναμένεται να συμπαρασύρει σε αναμόρφωση και τα 7 Ειδικά Μισθολόγια του επιστημονικού προσωπικού, δικαστικών, ενστόλων και άλλων κατηγοριών που βρίσκονται από το 2018 «παγωμένα».
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με προμετωπίδα τους δημοσίους υπαλλήλους «φωτογράφισε» όλες τις κατηγορίες απασχολούμενων στο δημόσιο.
Ήδη, έχει προχωρήσει η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των δημοσιογράφων που απασχολούνται στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, αλλά «κρατήθηκε πίσω» στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί ενιαία σε όλο το δημόσιο τομέα με βάση τις αντοχές της οικονομίας, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι εισέπραξαν μία έμμεση αύξηση το 2023 από την κατάργηση της κράτησης του 1% για το ΤΠΔΥ και της ειδικής εισφοράς Αλληλεγγύης.
Εξαίρεση αποτέλεσε το ιατρικό προσωπικό, λόγω της μάχη των γιατρών με την πανδημία του κορονοϊου, με νέα μισθολόγιο το οποίο δίνει αυξήσεις της τάξης του 10% και της αύξησης του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

Έτσι, μέσα στο 2023 αναμένεται η αναπροσαρμογή των ειδικών μισθολογίων:

1. Των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και η έκδοση απόφασης για καταβολής της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
2. Των μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Πανεπιστημίων, τα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.), κ.λπ
3. Των Ερευνητών και των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων που υπηρετούν σε Εθνικά Ερευνητικά Κέντρα και ανεξάρτητα Ερευνητικά Ινστιτούτα, που υπάγονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών και του Κ.Ε.Π.Ε.
4. Των υπαλλήλων του Διπλωματικού κλάδου, του επιστημονικού προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, των υπάλληλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων, κλπ.
5. Των Αρχιερέων
6. Των μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.) και των λοιπών ορχηστρών.

Με βάση τα υπάρχοντα ειδικά μισθολόγια:

- Ο μηνιαίος βασικός μισθός του του Καθηγητή Πανεπιστημίου κυμαίνεται σε 2.122 €. Ο βασικός μισθός των επόμενων μισθολογικών κλιμακίων διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ. του ποσού 60 €.
- Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 της βαθμίδας του Ερευνητή Α΄ ορίζεται στο ποσό των 1.670 €. Ο βασικός μισθός των λοιπών μισθολογικών κλιμακίων διαμορφώνεται με πρόσθεση στο αμέσως προηγούμενο Μ.Κ. του ποσού των πενήντα έξι ευρώ (56 €).
- Οι γιατροί κλπ, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1 του Συντονιστή Διευθυντή από τα 1.903 ευρώ αυξήθηκε με το νέο μισθολόγιο στα 1.998 ευρώ.
- Ο βασικός μισθός για τους αρχιερείς ξεκινά από 2.600 για τον αρχιεπίσκοπο και κατεβαίνει προς τα κάτω για τις υπόλοιπες βαθμίδες της ιεραρχίας.
- Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Μ.Κ. 1. της κατηγορίας του Αρχιμουσικού - Εξάρχοντα ορίζεται στο ποσό των 1.698 €.

giatroi.JPG

giatroi_b.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης