Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναβίωση ρυθμίσεων για οφειλές στην Εφορία - Ποια σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Αναβίωση ρυθμίσεων για οφειλές στην Εφορία - Ποια σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο
Εκτινάχθηκαν στα 113 δισεκατ. ευρώ οι κόκκινες φορολογικές οφειλές
Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο για αναβίωση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία ή των 72 για τα πανδημικά χρέη βρίσκεται στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Υπό το βάρος της εκτίναξης των κόκκινων φορολογικών οφειλών στα 113 δις. ευρώ και της πληθώρας των αιτημάτων για νέες διευκολύνσεις καθώς χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να τα εξοφλήσουν στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά το σενάριο της αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία σε όσους τις έχασαν να επανενταχθούν και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Τα σενάρια

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ότι η επανένταξη των φορολογούμενων στις ρυθμίσεις θα συνοδεύεται από πέναλτι με την καταβολή δύο ή περισσότερων δόσεων ενώ οι υπόλοιπες δόσεις που χάθηκαν θα προστίθενται στο τέλος της κάθε ρύθμισης.
Ειδικότερα εξετάζεται να αναβιώσουν οι εξής ρυθμίσεις:
1. Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.
Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

2. Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή.
Οι δόσεις που χάθηκαν θα κολλήσουν στο τέλος της ρύθμισης.
Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες.
Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.

Σε ρύθμιση οφειλές 5,3 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις).
Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.
Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου οι αποφάσεις

Πάντως οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο, το πλέγμα και τους όρους των ρυθμίσεων που θα επανεργοποιηθούν αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Φεβρουαρίου μαζί με τα άλλα έκτακτα μέτρα στήριξης με αρμόδιους παράγοντες να «βγάζουν από το κάδρο» το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών.
Επισημαίνεται ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τους οποίους 3,8 εκατ. ή 9 στους 10 χρωστούν έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μικρών οφειλετών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης