Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Χωρίς περίοδο χάριτος η νέα κυβέρνηση - Οι εκτιμήσεις 4 οίκων

Μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα - Χωρίς περίοδο χάριτος η νέα κυβέρνηση - Οι εκτιμήσεις 4 οίκων
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων και πιθανές πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν την οικονομία και να επηρεάσουν τις αξιολογήσεις τους
Σχετικά Άρθρα

Μετά τις εκλογές και με προϋπόθεση την παραμονή στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής σύνεσης, τοποθετούν αναλυτές που μίλησαν στο Reuters την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.
«Έχοντας εξέλθει από προηγούμενα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα ήλπιζε να ανακτήσει τέτοιες αξιολογήσεις -που θα σήμαιναν την επιστροφή της στη δημοσιονομική κανονικότητα- μέχρι τις αρχές του 2023, πριν από τις εθνικές εκλογές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική αβεβαιότητα» σχολιάζει το Reuters, όπου μιλούν αναλυτές από την DBRS, τη Scope, την S&P, τη Fitch αλλά και τον ΙΟΒΕ.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού και ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία περιόρισαν τις ελπίδες. «Αυτό σημαίνει η ανάπτυξη της επενδυτικής βαθμίδας έχει γίνει κάτι σαν κινούμενος στόχος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές την Άνοιξη.
«Η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κρίσεων, υποστηριζόμενη και από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα από την DBRS Morningstar. «Ωστόσο, το μακροοικονομικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί, αυξάνοντας τους καθοδικούς κινδύνους για την Ελλάδα και τις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης» συνέχισε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις αυτές δεν θα υποχωρήσουν μετά τις εκλογές.

Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Η Ελλάδα φέτος προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 1,8%, από 5,6% το 2022. Επίσης, αναμένει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% επί του ΑΕΠ, έπειτα από τρία χρόνια πρωτογενών ελλειμμάτων και βλέπει το χρέος της να συρρικνώνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 159% του ΑΕΠ.
Εάν ο υψηλός πληθωρισμός παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο, θα μπορούσε να επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη της Ελλάδας και να περιορίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη ζωτικής σημασίας στήριξή της προς την Ελλάδα, προειδοποίησε η Scope Ratings.
«Μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να διατηρήσει συνετά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και μετά τις εκλογές του 2023 θα ήταν σημαντική για την εξέταση της επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο Dennis Shen από τη Scope Ratings.

Οι εκλογές

Ως γνωστόν, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να διεξαχθούν δεύτερες εκλογές, εξέλιξη που θα παρατείνει την αναμονή της Αθήνας για την αναβάθμιση της αξιολόγησης.
Το Reuters επισημαίνει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δαπανήσει -από το 2020- περισσότερα από 40 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ οι αυξήσεις των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσουν επίσης φέτος πριν από τις εκλογές.
«Οι οίκοι αξιολόγησης και οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αναμενόμενη επιβράδυνση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, που μπορεί να επηρεάσει τις επενδύσεις, οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και οι πιθανές πρόσθετες κυβερνητικές δαπάνες θα μπορούσαν επίσης να πλήξουν την οικονομία - και να επηρεάσουν τις αξιολογήσεις τους» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Χωρίς περίοδο χάριτος, η νέα κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περίοδο χάριτος. «Θα πρέπει να αποδείξει ότι ασχολείται σοβαρά με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις» σχολιάζει το Reuters επικαλούμενο αναλυτές.
«Μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά την οικονομία», δήλωσε ο Νίκος Βέττας από το ΙΟΒΕ και συνέχισε «αυτό που είναι ζωτικής σημασίας δεν είναι μόνο να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση χωρίς μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και μια κυβέρνηση με ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη».
Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν ότι η Ελλάδα θα μειώσει το χρέος της και τελικά θα επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα.
«Αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, θέτοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε διακριτή πτωτική τροχιά. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Marko Mršnik από την S&P Global Ratings.
Η JP Morgan ανέφερε επίσης σε ανάλυση αξιολόγησης για την ευρωζώνη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας «ενδεχομένως μετεκλογικά στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024», εάν επανεκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Reuters επαναφέρει και τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι αν επανεκλεγεί, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα «λίγων μηνών».
Η Fitch, η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι «οι απότομες αλλαγές πολιτικής είναι απίθανες ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης