Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άνω κάτω η ΜΟΔ από τις «εν κρυπτώ» και εν μια νυκτί αλλαγές προϊσταμένων και διευθυντών

Άνω κάτω η ΜΟΔ από τις «εν κρυπτώ» και εν μια νυκτί αλλαγές προϊσταμένων  και διευθυντών
Το συγκρουσιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται απειλή για το ΕΣΠΑ
Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) με τους 1000 εργαζόμενους να αντιδρούν στις τοποθετήσεις προϊσταμένων και διευθυντών που άλλαξαν με πολιτική απόφαση σε μία νύχτα όπως λέει ο Σύλλογός Εργαζομένων. Οι ανακατατάξεις διευθυντών και προϊσταμένων αλλά και οι χαμηλές μισθολογικές αποδοχές του προσωπικού δημιουργούν κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης που μοίρασε «οφίτσια» σε πρόσωπα προσκείμενα προς την κυβέρνηση.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων υποστηρίζει ότι έληξε η θητεία των προϊσταμένων και διευθυντών και έπρεπε σε κάποιες υπηρεσίες να αντικατασταθούν ενώ διατηρήθηκαν όσοι έχουν επιλεγεί μέσα από δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες καθώς πληρούν τα κριτήρια επιλογής τους.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η κυβέρνηση υλοποιεί στην πράξη το νόμο που ίδια ψήφισε τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή το Ν 4914/22 που προβλέπει μια σειρά βημάτων για την επιλογή διευθυντών. Η σχετική διαδικασία θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούνιο, επισημαίνοντας ότι οι νέες επιλογές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πιθανόν να αντικατασταθούν ή κάποιοι να παραμείνουν στις θέσεις τους αφού πληρούν τα κριτήρια των διευθυντών και προϊσταμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τέθηκε η διαδικασία επιλογής διευθυντών στη ΜΟΔ μέσα από διαφανείς διαδικασίες με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ από το 2018 αλλά για κάποιους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να συντηρείται ένα καθεστώς επιλογής διευθυντών, που όπως όλα δείχνουν δεν το επιθυμούν ενώ η διαδικασία δεν φθάνει στο τελικό της στάδιο.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ.) ανεβάζει τους τόνους της κριτικής λέγοντας ότι ορίζονται νέοι προϊστάμενοι «εν κρυπτώ» χωρίς καμία συνθήκη αξιοκρατίας, ισοτιμίας και διαφάνειας, σε νεοσύστατες ή/και υφιστάμενες δομές, με απλές συνοπτικές αποφάσεις της Διοίκησης της ΜΟΔ ΑΕ ή/και του εποπτεύοντος υπουργού, με την «απλή» επίκληση των μεταβατικών διατάξεων του Ν 4914/22, πρεσβεύοντας ένα νέο πνεύμα «αριστείας» με την επιστροφή στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων αυτές οι επιλογές αποδυναμώνουν το ρόλο και τον χαρακτήρα της ΜΟΔ ΑΕ, υποβαθμίζουν το εργασιακό μας μέλλον και διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο διοίκησης, με αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας.
Η ΜΟΔ ΑΕ είναι από τους βασικούς πυλώνας απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ που κατανέμονται σε όλη τις περιφέρειες της χώρας. Το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα περάσει μέσα τη ΜΟΔ ΑΕ , μία υπηρεσία που βρίσκεται σε αναστάτωση καθώς οι απερχόμενοι προϊστάμενοι και διευθυντές χάνουν σημαντικές οικονομικές απολαβές που είχαν λόγω θέσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συγκρουσιακό περιβάλλον στη ΜΟΔ Α.Ε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης