Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης: Ίσως και αύριο οι ανακοινώσεις για το «καλάθι» της Σαρακοστής - Αιτήσεις για το Market Pass σε 6-7 ημέρες

Παπαθανάσης: Ίσως και αύριο οι ανακοινώσεις για το «καλάθι» της Σαρακοστής - Αιτήσεις για το Market Pass σε 6-7 ημέρες
Μια πιθανή ημερομηνία έναρξης του "καλαθιού" της Σαρακοστής θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ν. Παπαθανάση
«Ίσως αύριο ή μεθαύριο θα ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσει το Σαρακοστιανό «καλάθι» με κάποια πρόσθετα είδη τα οποία κατ' ουσίαν θα μπουν στο βασικό καλάθι» και μια πιθανή ημερομηνία έναρξής του θα μπορούσε να είναι η 15η Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εξήγησε ότι σε αυτό θα προστεθούν νηστίσιμα τρόφιμα, για να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά «ώστε να μπορέσουν όλοι οι συμπολίτες μας να αγοράσουν τα βασικά που απαιτούνται για την Σαρακοστή».
Σε ό,τι αφορά την νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» που κανονικά λήγει στις 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε πως εφόσον η ακρίβεια παραμένει, η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την στήριξη και οδεύοντας προς την λήξη του μέτρου θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, ώστε να δοθούν οι σχετικές παρατάσεις.
Κληθείς να απαντήσει στο τι εξοικονομεί μια οικογένεια αγοράζοντας από το «καλάθι», ο κ. Παπαθανάσης επανέλαβε ότι μία τετραμελής οικογένεια κερδίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα, ενώ μαζί με την κάρτα αγορών (market pass), για την οποία ξεκινούν οι αιτήσεις στις επόμενες ημέρες και έως 3 Μαρτίου θα γίνει η καταβολή των ποσών, θα δώσει ένα ποσό το οποίο είναι 10% στις αγορές των καταναλωτών.
Εξήγησε ότι «για μία τετραμελή οικογένεια αυτό σημαίνει 52 ευρώ και αν χρησιμοποιεί η ίδια η οικογένεια και το «καλάθι», μπορεί να έχει ένα όφελος 80 ευρώ».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε 100% να καλύψουμε την ακρίβεια. Θα ήταν ψέματα να το πούμε, αλλά κάνουμε κάθε τι, ό,τι μπορούμε, προκειμένου να στηρίξουμε τα νοικοκυριά».

Για market pass

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, σε 6-7 ημέρες θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την χορήγηση του market pass, για το οποίο ο τρόπος υποβολής της αίτησης θα είναι ανάλογος με το Fuel Pass.
Σημείωσε ότι «εάν επιλέξουμε να πιστωθούν τα χρήματα σε λογαριασμό IBAN, θα έχουμε μία μείωση 20%, αλλά θα καταβληθούν τρεις μήνες μαζί, δηλαδή Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, σε μία καταβολή στις 3 Μαρτίου και αφορά το 85% των συμπολιτών μας».
«Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε, να στηρίξουμε πραγματικά τα νοικοκυριά και το έχουμε πει ότι αυτό το 10% είναι καλύτερο από το 7% που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως μείωση του ΦΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πως «οι πολίτες μπορούν άρα να επιλέξουν είτε να καταβληθούν τα χρήματα στο λογαριασμό IBAN, διαφορετικά στην άυλη κάρτα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν σε αγορές σε σουπερμάρκετ, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία αλλά και σε λαϊκές αγορές που όπου οι έμποροι και οι παραγωγοί έχουν POS».

Για σήμανση στα προϊόντα

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη σήμανση των προϊόντα των σουπερμάρκετ, λέγοντας ότι από τότε που ξεκίνησε το «καλάθι» έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις με τη σήμανση, αλλά παρατηρήθηκε ότι η τιμή μονάδος αναγράφεται με μικρά γράμματα.
Όπως εξήγησε, «αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι νομοθετούμε , έτσι ώστε να υπάρχει με την ίδια γραμματοσειρά, στο ίδιο μέγεθος και η τιμή του προϊόντος και η τιμή ανά κιλό. Αν για παράδειγμα αγοράζουμε φέτα 300 γραμμάρια, θα έχουμε την τιμή του προϊόντος και δίπλα θα έχουμε την τιμή ανά κιλό. Αυτό γίνεται άμεσα. Σιγά σιγά εναρμονίζονται όλα τα σουπερμάρκετ και βεβαίως και εμείς προβαίνουμε και σε ελέγχους για να δούμε αν έχει εναρμονιστεί όλη η λειτουργία των σουπερμάρκετ. Από Δευτέρα όλα τα σουπερμάρκετ θα πρέπει να έχουν τις τιμές με τον ίδιο τρόπο».
Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι είναι στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «phishing» (επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος). «Μέχρι τώρα δεν ήταν προστατευμένοι οι καταναλωτές. Τώρα βάζουμε ένα όριο από 1.000 ευρώ και πάνω. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποζημιώνουν, επομένως θα πρέπει να είμαστε και εμείς συνεπείς, να προσέχουμε να μη δίνουμε τους κωδικούς, δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε ποτέ κωδικό ούτε από το τηλέφωνο, ούτε από το λάπτοπ, ούτε από το κινητό. Θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα υπάρξουν και οι σχετικές δικλείδες ασφαλείας από τις τράπεζες να καλύψουν όλο αυτό το κενό. Επομένως, ένα ακόμα μέτρο, να προστατεύσει τους καταναλωτές», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης