Οικονομία

Αναγνωστόπουλος για market pass: Περίπου 8,5 εκατ. πολίτες οι δικαιούχοι - Για αιτήσεις έως 28/2, η καταβολή στις 3/3

Αναγνωστόπουλος για market pass: Περίπου 8,5 εκατ. πολίτες οι δικαιούχοι - Για αιτήσεις έως 28/2, η καταβολή στις 3/3
"Tο "καλάθι του νοικοκυριού" θα είναι μέχρι την 31η Μαρτίου του 2023 και υπάρχει μια σκέψη επέκτασής του μέχρι τον Ιούνιο", ανέφερε ο Σ. Αναγνωστόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας vouchers.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του Market Pass, μέσω του οποίου θα δοθεί ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.
Η ενίσχυση θα δίνεται είτε μέσω ψηφιακής κάρτας αγορών στα κινητά, είτε θα κατατίθεται μειωμένη κατά 20% στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
«Όλοι όσοι θα κάνουν αιτήσεις και είναι δικαιούχοι, θα εξυπηρετηθούν», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8, εξηγώντας ότι δεν χρειάζεται πανικός, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε βάθος χρόνου χωρίς να χάσουν χρήματα.
«Το ποσοστό της επιδότησης είναι 10% επί των μέσων αγορών για τρόφιμα που κάνει ένα άτομο ή δύο άτομα σε ένα νοικοκυριό δύο ατόμων και ούτω καθεξής. Υπάρχει μια κλιμάκωση από τα 22 ευρώ το μήνα μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ή τα ειδικά του χαρακτηριστικά. Για τους καταναλωτές οι οποίοι δέχονται την ενίσχυση αυτή, ο πληθωρισμός είναι 0% για αυτούς στα τρόφιμα» ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση έως 28/2 επιλέγοντας την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους, θα πληρωθούν έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ για όσους υποβάλλουν αίτηση από 1-15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση στην κάρτα τους μέχρι 20/3 Μαρτίου. Από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.
Ακόμη, όσοι επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα θα πληρωθούν επίσης έως 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
Δικαιούχοι είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 22 ευρώ το μήνα έως και 100 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «ο ορίζοντας του μέτρου είναι το τέλος Αυγούστου του 2023. Μέχρι τότε θα είναι πιστωμένες οι ψηφιακές κάρτες, ενώ τα χρήματα στον λογαριασμό θα έχουν μπει πολύ νωρίτερα».

Σκέψεις για επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» μέχρι Ιούνιο

Ακόμη, εξήγησε ότι «τα μέτρα που λαμβάνονται δρουν συμπληρωματικά. Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά. Είναι όμως ένα μέτρο το οποίο έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και έχει ουσιαστικά επίδραση στις τιμές στην πράξη. Επίσης το Market Pass είναι μια επιδοματική πολιτική, η οποία όμως δεν μοιάζει με τις επιδοματικές πολιτικές του παρελθόντος, υπό την έννοια ότι προφανώς έχει έκτακτο χαρακτήρα. Και το δεύτερο είναι ότι δεν επιβαρύνει τον πολίτη από μία άλλη τσέπη, δηλαδή δεν χρησιμοποιεί φόρους των Ελλήνων πολιτών για να χρηματοδοτηθεί».
«Σήμερα με την παρούσα νομοθέτηση, το καλάθι του νοικοκυριού θα είναι μέχρι την 31η Μαρτίου του 2023 και υπάρχει μια σκέψη επέκτασής του μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να πιάσουμε και την πασχαλινή περίοδο, αλλά και να πιάσουμε την ορατή περίοδο που βλέπουμε ότι ενδεχομένως θα υπάρχει ένα αυξημένο πρόβλημα πληθωριστικό. Από εκεί και πέρα, πάλι θα πρέπει να επανεκτιμηθεί» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Για το «καλάθι» της Σαρακοστής

Σχετικά με το «καλάθι» της Σαρακοστής, ο κ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε ότι θα ανακοινωθεί την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη Τετάρτη, δηλαδή την Τετάρτη πριν από την Καθαρή Δευτέρα, προκειμένου να έχει αποτέλεσμα, ενώ θα διατηρηθεί για όσο διάστημα θα λειτουργεί το «καλάθι του νοικοκυριού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης