Τελευταία Νέα
Οικονομία

Barclays (Φιωτάκης) στο BN: Πολύ ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα το 2023 - Βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Barclays (Φιωτάκης) στο BN: Πολύ ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα το 2023 - Βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος
Tα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους πελάτες της τράπεζας
Σχετικά Άρθρα
Ένα από τα top trades για το 2023 αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα για την Barclays, όπως δήλωσε o κ. Θέμος Φιωτάκης, επικεφαλής FX και της μακροοικονομικής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές της Barclays, σε εκδήλωση του ελληνικού χρηματιστηρίου για την πορεία των βασικών ισοτιμιών και Assets μέσα στη νέα χρονιά.
Σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μετά το τέλος της εκδήλωσης, είπε πως τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους πελάτες της τράπεζας και κατά την άποψη του, έχουν τις προοπτικές να υπεραποδώσουν τόσο έναντι των ιταλικών ομολόγων, όσο και έναντι των γερμανικών και Γαλλικών ομολόγων.
Η επικείμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Βarclays, θα δώσει την ευκαιρία για επανατοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να συγκλίνουν με τα επίπεδα αποδόσεων χωρών όπως της Πορτογαλίας.
Ο κ. Φιωτάκης από όλες τις θέσεις σε ξένους οίκους (Goldman sachs, UBS, Βarclays) παρακολουθεί επισταμένα την ελληνική οικονομία.
Μάλιστα την εποχή των Μνημονίων και ως επικεφαλής του FX και των αναδυομένων αγορών της Goldman Sachs (2013-2015) με τις αναλύσεις του, έστρεψε το ενδιαφέρον αρκετών ξένων επενδυτών στην χώρα σε μια περίοδο, όπου η Ελλάδα βρισκόταν στο περιθώριο.
Και οι αποδόσεις των ξένων επενδυτών για το 2014 ήταν αξιόλογες τόσο στα ομόλογα, όσο και στις μετοχές.
Στην παρούσα περίοδο, για τον ίδιο το ελληνικό χρέος είναι διευθετημένο, και η μόχλευση χαμηλή τόσο σε επίπεδο χρέους όσο σε εταιρικό επίπεδο.
Eπιπρόσθετα, το ελληνικό χρέος εκ της σύνθεσης του, παρουσιάζει ευνοϊκά χαρακτηριστικά καθώς έχει υψηλά διαθέσιμα, μακρά ωρίμανση του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια, μεγάλο μέρος σε EFSF/ ΕSM ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές για τα επόμενα χρόνια, όπως και το 2023
Εξ ου και οι εκθέσεις της Βarclays, διακρίνουν αξία στην διάρκεια των ελληνικών ομολόγων.
Επίσης, επισημαίνει ότι, μετά απο πολλά χρόνια, οι εξαγωγές καταγράφουν σημαντική ανάκαμψη, ενώ αρχίζει να καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό των προηγούμενων χρόνων με κεφάλαια μέσω επενδύσεων.
Ο ίδιος, έχει διαπιστώσει άλλωστε με δημόσιες τοποθετήσεις του ότι - με εξαίρεση την περίοδο της κρίσης χρέους λόγω των ανισορροπιών που δημιουργήθηκαν εντός της χώρας - το ελληνικό κράτος από την ίδρυση του ήταν πάντα εξωστρεφές, ένα πείραμα που προωθήθηκε από την φιλοδοξία των επιχειρηματιών και εμπόρων να ανοιχτούν προς τον κόσμο. Αυτή η ανάκαμψη των εξαγωγών υποδεικνύει το ξανάνοιγμα πρός το εμπόριο, την ανταγωνιστικότητα και την πρόοδο.

Προβλέψεις για το ευρώ- δολάριο

Στην ίδια εκδήλωση της ΕΧΑΕ, για την πορεία των αγορών οι προσκεκλημένοι έδωσαν και τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ευρω- δολαρίου τη νέα χρονιά. Ο κ.κ. Γ. Σαράβελος επικεφαλής Fx της Deutsche Bank, εκτίμησε ότι, θα κινηθεί προς το 1,20, ο κ. Α. Βαμβακίδης της Bank of America μεταξύ 1,10-1,15 και βραχυπρόθεσμα θα κινηθεί χαμηλά πριν αυξηθεί εκ νέου. Από την πλευρά του, ο κ. Φιωτάκης θεωρεί επίσης ότι η ισοτιμία θα κινηθεί μεταξύ 1,10 – 1,15 δολάρια.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης