Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δρομολογούνται νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, οι στόχοι

Δρομολογούνται νέα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, οι στόχοι
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους
Σχετικά Άρθρα
Προ των πυλών είναι το προεκλογικό πακέτο των μέτρων, με βάση τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το κλείσιμο του προϋπολογισμού στο τέλος του Φεβρουαρίου (αφορά στο 2022) και την εξέλιξη των τιμών στην ενέργεια, που θα κρίνουν το εύρος τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, στοχεύοντας πρωτίστως τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Με τον χρόνο να «τρέχει», οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, να δηλώσει ωστόσο πως με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους», κάνοντας έτσι για πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θα στοχεύει στην άμβλυνση των συνεπειών λόγω ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο και κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Βάσει των σεναρίων που συζητούνται, στο τραπέζι είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, ως «επιταγής ακρίβειας», πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών».
Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα είχε δοθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το market pass και θα ακολουθήσουν μέχρι το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.
Δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται, εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Βέβαια, η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ακόμη, συζητείται η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (έχει υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), αλλά και η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο, ήτοι μέχρι και τον Οκτώβριο, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα ίδια επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης