Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Καθυστερεί ο λογαριασμός για τις 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Καθυστερεί ο λογαριασμός για τις 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης
Ο λογαριασμός πληρωμής δεν έχει ακόμα εκδοθεί καθώς η ΑΑΔΕ έχει καθυστερήσει με την έκδοση των εκκαθαριστικών
Σχετικά Άρθρα
Στο κόκκινο η αγωνία για 18.000 επιχειρήσεις που παραβίασαν το κριτήριο απασχόλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει να επιστρέψουν εντόκως και μέχρι 31 Ιανουαρίου όλο το ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν από το κράτος.
Ωστόσο ο λογαριασμός πληρωμής δεν έχει ακόμα εκδοθεί καθώς η ΑΑΔΕ έχει καθυστερήσει με την έκδοση των εκκαθαριστικών, με αποτέλεσμα το τοπίο να είναι θολό, οι επιχειρήσεις να βρίσκονται στο σκοτάδι και ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλόμενων ποσών να λειτουργεί πιεστικά.

Παραλείψεις και λάθη

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραλείψεις και λάθη που ήταν σχεδόν αδύνατον να διορθωθούν με την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται γι’ αυτήν που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 τροποποιώντας τους όρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης προσωπικού, με στόχο την κάλυψη επιχειρήσεων με επουσιώδεις παραβάσεις.
Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση είχε καταγγείλει τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Διορθωτικές αποφάσεις

Ωστόσο από τον έλεγχο της φορολογικής διοίκησης προέκυψαν νέα προβλήματα, με αποτέλεσμα να ανοίγεται παράθυρο νέας διορθωτικής απόφασης.
Πάντως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η ΑΑΔΕ θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να ζητήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν να μην πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως το σύνολο του ποσού που έλαβαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ελλιπή δικαιολογητικά

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα με τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν βρεθεί με ελλιπή δικαιολογητικά και είχαν περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 να τα αποστείλουν για να απαλλαγούν από το βάρος της επιστροφής του συνόλου των φτηνών δανείων. Τη δεδομένη στιγμή η ΑΑΔΕ ελέγχει την εγκυρότητά τους ή μη ώστε να προχωρήσει στην άμεση έκδοση του λογαριασμού πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Έλεγχοι

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων που αν και επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, έμειναν εκτός των ενισχύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών θα επανεξετάσει τις «κομμένες» αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που αδίκως αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η εξόφληση της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να γίνει σε 96 άτοκες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης